Viisi lupausta uuteen vuoteen 2021

Outo vuosi 2020 alkaa olla lopuillaan. Omituinen sukupolvikokemus, jollaista kukaan meistä ei kyennyt ennustamaan. Korona tuli ja pyyhki meillä pöytää, mutta me nousimme, puistelimme itsemme ja opimme uudet selviytymiskeinot. 

Olemme tottuneet antamaan yhden uudenvuodenlupauksen, mutta kulunut vuosi vaatii enemmän. Se vaatii viisi. Toivottavasti olet näissä kanssani mukana. 

Lupaan kirjoittaa enemmän tapahtumia ylös 

Vuosi meni ohi vilisemällä. Se oli elämäni oudoimpia ja poikkeuksellisimpia vuosia, mutta en ehtinyt kirjata siitä ylös juuri mitään. Mitä osaan kertoa siitä aikanaan mahdollisille lapsenlapsilleni tai palvelukodin vierailijoille? 

Lupaan, että tulevista vuosista merkitsen muistiin enemmän. Muuten outojen tapahtumien virta muuttuu sekavaksi mössöksi, enkä ehdi itsekään analysoida, millaisia ratkaisuja itse tein ja minkä vuoksi. 

 Jos haluat tehdä saman, muistiin merkitsemiseen on onneksi monta tapaa. Ehkä se on päiväkirja, ehkä rajatun yleisön Facebook-päivitykset, ehkä sanelumuistiinpanot, ehkä merkinnät sähköisessä kalenterissa. Jokaiselle löytyy kyllä sopiva tapa tallentaa arkeaan. 

Lupaan pitää huolta kotivarasta 

Kotivara on viranomaisten suosittelema kolmen päivän varmuusvarasto siltä varalta, jos et pääse liikkumaan pois kotoasi. Saatat olla karanteenissa tai jalka kipsissä, tai ehkä lumimyrsky estää liikkumisen. Niinpä jokaisella pitäisi olla kotonaan kotivara, jolla talous selviää kolmen päivän ajan ilman kauppareissuja. 

Meillä oli melko hyvä kotivara jo valmiina, mutta olemme nyt laajentaneet listaamme. Lupaan jatkossa pitää kotonani myös pientä varastoa maskeja, käsidesiä ja kertakäyttöhanskoja. Lupaan myös päivittää varastoa säännöllisesti, jotta mikään ei vanhene kaappiin. 

Lupaan kerätä tarpeeksi puskuria 

Lupaan pitää entistä parempaa huolta yritykseni kassavirrasta. Olin kerännyt liian vähän kassaa, ja poikkeuskevät söi sen kokonaan. Meiltä meni alta perheen lomakassa – mutta toisaalta eipä niitä ulkomaan lomiakaan päässyt pitämään. Niinpä jouduin aloittamaan syksyllä koko urakan alusta. 

Lupaan kerätä puskuria sekä firmalleni että perheellemme. Seuraava poikkeusvuosi ei yllätä meitä housut kintuissa. 

Lupaan opetella sijoittamaan 

Kansankapitalismi tarkoittaa sitä, että jokainen meistä voi olla piensijoittaja ja vaurastua pitemmän päälle. Emme vaurastu yhdessä yössä emmekä välttämättä yhdessä vuodessakaan, mutta turvatumpi talous on vuosien mittaan mahdollista. Meidän pitää vain tarkastella talouttamme viikoittain, löytää pieniä säästettäviä summia ja sijoittaa niitä fiksusti. 

Olen itse ollut äärimmäisen huono sijoittaja enkä ymmärrä sijoitustuotteista tarpeeksi. Niinpä lupaan opetella ensi vuonna sijoittamisen alkeet. Opettelen termit, luen blogeja ja löydän oman tapani olla kansankapitalisti. 

Lupaan pitää parempaa huolta itsestäni 

Jokainen tauti on pahempi, kun peruskunto on huono. Jos olen stressaantunut, nukun huonosti. Jos olen nukkunut liian vähän, flunssa iskee helpommin. Jos pohjalla on flunssa, korona iskee pahemmin. 

Lupaan jatkossa seurata tarkemmin uneni määrää ja laatua. Älykello on lahjomaton mittari, joka katsoo minua syyttävästi, jos olen lukenut kirjaa kahteen asti yöllä.

Lupaan myös syödä hitusen terveellisemmin ja liikkua hitusen enemmän. En voi luvata täydellistä elämänmuutosta, koska isot lupaukset kariutuvat helpoimmin. Sen sijaan voin luvata pienen parannuksen jokaiseen elämänalueeseen. 

Jos haluat tehdä saman, niin aloita kanssani terveellisestä aamupalasta ja kymmenen minuutin kehonpainoliikkeistä iltaisin. Pienet muutokset kestävät pitempään kuin isot.

* * * 

Tämä on viimeinen tekstini ELY-keskuksen hankeblogissa. Kiitos kun olet ollut mukana.

* * * 

Katleena Kortesuo
Katleena Kortesuo on yrittäjä, kouluttaja ja tietokirjailija, joka kirjoitti tänä vuonna yhteensä 25 vierailijapostausta hankeblogiimme. Katleenan oma blogi on osoitteessa www.eioototta.fi.