On aika hankkia pieni telco-studio, kuten viime postauksessa väitin. Sitä voi käyttää etäkoulutuksiin, tubettamiseen, videopalavereihin ja vaikka käyttöoppaiden videoimiseen. Mutta mitä laitteita siihen oikein tarvitaan, ja paljonko palaa rahaa?
Harvalla on investoida studioon kymppitonneja, ja kaiken lisäksi pitäisi saada nopeasti valmista. Tämä teksti auttaa sinua saamaan kokonaiskuvan siitä, mistä elementeistä pikkustudio koostuu. Nyt puhutaan vain muutaman satasen hankinnoista.
Tämä ei ole kaikenkattava tekninen postaus, joka käy läpi kaikki telco-studion osat ja laitteet. Sen sijaan listasin 5+1 tärkeintä elementtiä, joista pitää huolehtia. Tekniset faktat voit googlata itse – tai toki voit ostaa studion valmiina pakettina asiantuntevalta AV-alan osaajalta. Postauksen lopussa on lisäksi linkkejä hieman kalliimman studion rakentamiseen omin päin.
1) Kamera on katseen korvike
Et tarvitse studioosi tv-tuotantotason kameraa, joka kuvaa supersuurta, zoomattavaa videokuvaa. Uusimmissa kännyköissäkin on varsin hyviä kameroita. Oleellista on sijoittaa kamera silmien tasolle, ei alaviistoon. Jos joudut käyttämään läppärin kameraa, pinoa kasa kirjoja läppärin alle, jotta kamera on silmiesi korkeudella.
Voit toki ostaa myös irrotettavan webcamin, jossa on hieman parempi kuvanlaatu kuin läppärissä. Sen voi kiinnittää läppärin ylälaitaan, joten se asettuu itsestään hieman paremmalle korkeudelle silmiisi nähden.
Kun puhut muille, pyri katsomaan suoraan kameraan. Jos katsot omaa kuvaasi kameran alla, silloin katsekontaktisi menee hieman ohi muista.
2) Ja mitäs siellä taustalla olikaan?
Pyri rauhoittamaan videon tausta niin, ettei selkäsi takana juokse ketään. Muuten katsojan silmät kiinnittyvät jokaiseen liikkeeseen, joka takanasi viuhuu. Voit asettaa studion takaseinäksi esimerkiksi kirjahyllyn tai voit pingottaa taaksesi yksivärisen viltin. Myös siisti seinä ja yksittäinen taulu tai viherkasvi toimivat taustana hyvin. Pääasia ettei taustaan synny heijastuksia, joten hylkää peilit, vitriinit, ikkunat ja korkeakiiltoiset maalipinnat. Edistyneemmät käyttävät green screeniä, johon voi editoida haluamansa taustakuvan. Osa videokokousohjelmista tekee tämän myös itsestään. Esimerkiksi Zoomiin saat taustaksi vaikkapa kesämaiseman tai Star Trekin komentokannen.
3) Valoa kansalle, joka telcoissa vaeltaa
Jokainen meistä on joskus ollut videopalaverissa, jossa yhtenä osapuolena on Mörkö. Möröstä näkyy vain tumma möykkymäinen hahmo, koska hänen kasvoilleen ei osu mikään valo. Mörön takana oleva lamppu tai ikkuna pimentää Mörön kasvot, etkä sinä saa mitään selvää hänen ilmeistään.
Älä sinä ole Mörkö, vaan valaise kasvosi. Kätevintä on, jos istut vasten ikkunaa, jolloin luonnonvalo paistaa läppärin takaa ja valaisee kasvosi.
Jos luonnonvaloa ei ole tarjolla, satsaa sellaiseen valoon, joka tulee kameran tasolta tai hieman sivuiltasi. Yläviistosta tuleva loisteputken valo on nimittäin vihoviimeinen ratkaisu, koska se tekee ihostasi sairaan näköisen ja loihtii silmäpussit vaikka viisivuotiaalle.
Voit hankkia myös rengasvalon, jota moni muotibloggaaja käyttää. Rengasvalo tekee hienon hohteen silmiin, mutta toki silloin kameran pitää olla keskellä rengasvaloa, jotta valo asettuu kasvoille oikein. Halvimmat rengasvalot ovat hinnaltaan vain muutamia kymppejä.
4) Ääni on aivan oma maailmansa
Varo kaikuvaa tilaa, koska se vaikeuttaa puheesi ymmärtämistä. Voit virittää läppärin taakse vaikka vilttejä tai patjoja, kunhan ne eivät näy kuvassa. Telco-studio voi vallan hyvin olla pieni, kunhan se on äänieristetty ympäristöstään. Muuten on kurjaa kun kesken palaverin ovikello soi, koira haukkuu tai kollegat sihauttelevat auki limutölkkejä.
Älä koskaan luota pelkkään läppärin mikrofoniin. Jos ympärilläsi tapahtuu jotain, läppärin mikki poimii kaikki häiriöäänet. Lisäksi jos teet muistiinpanoja, läppärin mikrofoni kaiuttaa hakkaamisesi kaikkien korviin.
Hanki mieluummin esimerkiksi kuulokkeet, joissa on leuan viereen kääntyvä "madonnamikki". Sen ansiosta näppäimistön äänet eivät häiritse, ja oma äänesi kuuluu paremmin muille. Muista sijoittaa mikki leuan eteen tai vähän alle. Jos se on aivan suusi edessä, uloshengityksesi alkaa suhista kaikkien korvissa.
Toinen vaihtoehto on hankkia langaton kaulusmikki, jonka saat nipistettyä leuan alle kauluksen kulmaan. Tämä on pykälää tyylikkäämpi vaihtoehto kuin kuulokkeissa oleva mikrofoni.
Käytätpä mitä mikkiä tahansa, muista aina mykistää se silloin, kun muut puhuvat. Näin minimoit häiriöäänet kuten yskäisyt tai muut taustametetelit.
(Ja muista sammuttaa palaverin ajaksi sekä kännykkä että läppärin ylimääräiset sovellukset. Muuten palaveri keskeytyy kaiken maailman notifikaatioista ja piippauksista.)
5) Tuhti netti kantaa videon
Jos joudut videopalaveriin tien päältä, unohda suosiolla video ja liity palaveriin kännykällä. Huonon netin päässä on turha yrittää kuvayhteyttä.
Kun rakennat kiinteän studion, satsaa nettiyhteyteen. Muutenkin kannattaa palaverin ajaksi sulkea läppäristä sähköpostit, chatit ja muut kaistaa käyttävät palvelut. Kun olet videopalaverissa, pyhitä nettiyhteys vain sille.
+1) Ja mitä pitikään pukea päälle?
Kun studio on valmis, katso vielä kerran peiliin ennen kuin menet telcoon. Videopalaveriin kannattaa nimittäin pukeutua samojen ohjeiden mukaan kuin televisioon: Vältä kokomustaa, koska se vie värin kasvoilta. Vältä myös puhtaan valkoista, koska se "palaa puhki", eli paita menee videokuvassa silmiä särkevän valkoiseksi. Jätä pois myös pikkukuviot kuten ohuet raidat ja pienet pepitaruudut. Ne alkavat ikään kuin säristä kuvassa.
* * *
Poltteleeko raha taskussa? Tarvitsetko lisävinkkejä hieman paremman ja laadukkaamman studion rakentamiseen? Kaksi kaveriani on jo rakentanut sellaisen: Jari Parantaisen studio on täällä, ja Janne K. Jääskeläisen studion näet täältä. Eikä hätää: nämä linkit eivät ole mainoksia. Jari ja Janne eivät myy alan laitteita eivätkä vuokraa studioitaan. Sen sijaan he kertovat teksteissään, miten he ovat rakentaneet omat harrastus- ja työstudionsa.
Viiden vuoden päästä me kaikki lähetämme videokuvaa vain fiksuista studioista. Silloin tällöin puistelemme päätämme vuodelle 2020, jolloin kukaan ei vielä ollut tajunnut hankkia järkevää studiota. Ne olivat kauheita aikoja ne.
* * *
Katleena Kortesuo on yrittäjä, kouluttaja ja tietokirjailija, joka kirjoittaa tänä vuonna yhteensä 25 vierailijapostausta hankeblogiimme. Katleenan oma blogi on osoitteessa www.eioototta.fi.