Saisinko litran verran luottamusta ja aarin verran arvostusta, kiitos

Olisi huikeaa, jos voisi tilata kollegalta tai asiakkaalta viikoittain kolme litraa luottamusta ja viisi aaria arvostusta. Valitettavasti näitä kivoja tunteita ei kuitenkaan myydä ihmissuhteiden verkkokaupassa. Luottamus ja arvostus eivät synny rakentamalla tai tilaamalla kenenkään päässä, vaan ne täytyy ansaita. 

No miten kummassa? Jos toisen osapuolen vaatimustaso on taivaissa, miten koskaan voin saavuttaa hänen luottamustaan tai arvostustaan? Päätyisin vain nöyrään liehittelijän rooliin, jossa yritän tavoittaa kuuta taivaalta. 

Onneksi kenenkään ei kuulu eikä tarvitse tehdä määräänsä enempää. Kokosin yhteen muutaman havainnon luottamuksen ja arvostuksen synnystä. Aluksi pitää tietenkin muistaa, että luottamus syntyy ensin, arvostus sitten. Voimme arvostaa vain sellaista ihmistä johon luotamme. Arvostus on ikään kuin luottamuksen ylin aste, jossa "tavallinen" luottamus on kasvanut arvon antamiseksi. 

Mieti mitä lupaat 

Monesti nopeatempoinen ja temperamenttinen ihminen ehtii luvata jotain miettimättä, onko se edes mahdollista. Mä voin hoitaa ne pikkujoulujen kutsut! Ja varaan ohjelmankin. Kyllä multa onnistuu myös tarjoilujen tilaus. Lopulta ollaan sellaisessa suossa, jossa on pakko tuottaa toisille pettymys. Tuli luvattua liikoja. 

Luottamuksen ja arvostuksen perustana on aina pieni pohdinnan hetki. Kannattaa miettiä omia resurssejaan, ennen kuin on mennyt lupaamaan liikoja. 

Jos olet yhtä onnettoman höveli kuin minä, pidä kalenterissa tarkkaa kirjaa lupauksistasi. Kun merkkaat jokaisen luvatun powerpointin, tilauksen ja ystävänpalveluksen kalenteriisi vartin tarkkuudella, huomaat pian sen täyttyvän armottoman nopeasti. Jos et itse pysty olemaan höveliytesi herratar, anna allakan tehdä se puolestasi. 

Tee mitä lupaat

Kun lupaus on annettu, on lunastuksen aika. Jos lupasin tilata kaverin häihin bändin, se on parasta tehdä ajoissa eikä viime tingassa. Muuten voi käydä niin, että häät vietetään ilman bändiä Spotifyn tahdissa. 

Tässä auttavat muistiinpanot, tehtävälistat ja mainitsemani kalenterimerkinnät. Jos lupaus on vain oman muistin varassa, se unohtuu aivan liian helposti. Jos olet paikassa jossa et pääse merkitsemään lupaustasi ylös, pyydä toista osapuolta lähettämään muistutus vaikka tekstarilla. Jos tehtävälistassasi on rutkasti tylsiä tai vastenmielisiä tehtäviä, laita ne kamaluusjärjestykseen ja aloita pahimmasta. Näin saat ikävimmät tehtävät ensin alta pois, ja päivä paranee ja helpottuu loppua kohden. 

Ylitä lupauksesi

Jos vain pystyt, tee hieman enemmän kuin lupasit. Toimita materiaali etuajassa, alita budjetti muutamalla prosentilla, lisää rutiiniviestiin henkilökohtainen tervehdys tai kokoa havainnoistasi raportti oma-aloitteisesti. 

Hauskaa tässä on se, että lupausten ylittäminen vie monesti vain hetken. Kun palautat lainakirjan, sujauta sen väliin hassu viesti tai tulostettu gif-kuva. Kun lähetät asiakkaalle paketin, liitä mukaan käsinkirjoitetut kiitokset. Kun viet asiakkaalle kahvikupin, aseta reunalle suklaakonvehti. 

Kerro mitä tapahtuu

Kommunikointi mahdollistaa luottamuksen ja arvostuksen. Jos et vastaa meileihin esimerkiksi kiireen vuoksi, lähettäjä voi olettaa syyksi murjottamisen, haluttomuuden, laiskuuden tai vaikka kiukun. Sen takia on parempi kuitata lyhyesti, että "nyt on pikku hoppu, mutta palaan asiaan heti aamusta". Voit myös jättää meiliin automaattivastauksen, jossa lupaat vastata vuorokauden sisällä. 

Kun pidät toisen osapuolen ajan tasalla ja kysyt tarvittaessa hänen mielipidettään tai tarkennuksia tehtävänantoon, rakennat luottamusta ja arvostusta jo prosessin aikana. Luottamus ja arvostus rakentuvat vaiheittain kuin hirsitalo, eikä niitä voi tilata valmiina talopakettina pihaan. 

Päästä irti, kun on sen aika 

Joskus luottamuspulalle ei voi mitään. Joskus kahden ihmisen arvomaailmat tai elämänkokemus ovat sen verran erilaiset, että yhteistä säveltä ei löydy. Joskus vallitsee iso erimielisyys menettelytavoista, ja joskus ilmassa on arvovaltakiistaa. Tällöin ei myöskään arvostusta voi syntyä. 

Kun luottamusta tai arvostusta ei ole jaossa, kyseinen työpaikka tai rooli ei välttämättä ole sinua varten. Toki on hienoa olla sisukas ja peräänantamaton, mutta on tilanteita, joihin jääminen ei ole kenellekään enää iloksi. Pahimmillaan mukana on vallankäyttöä, jossa arvostusta pantataan tahallaan, jotta uhri alistuisi ikuiseksi alamaiseksi. Tunnista kun on aika lähteä, kiitä yhteisestä matkasta ja jatka polkuasi eteenpäin. Luottamuksen eteen ei pidä uhrata omaa jaksamistaan tai mielenterveyttään. 

* * *

Luottamusta ja arvostusta ei voi vaatia, tilata eikä rakentaa. Ne voi vain mahdollistaa. Etsi itsellesi se yhteisö, jossa luottamus ja arvostus ovat oikeasti saavutettavissa. 

* * * 


Katleena Kortesuo on yrittäjä, kouluttaja ja tietokirjailija, joka kirjoittaa tänä vuonna yhteensä 25 vierailijapostausta hankeblogiimme. Katleenan oma blogi on osoitteessa www.eioototta.fi.