Suuri ylpeydenaiheemme PoJo-hankkeessa on sen vankka tutkimusperustaisuus ja toisaalta uutuusarvo. Hanke perustuu positiivisen organisaation ja johtamisen uusimpaan tutkimukseen ja keskeisimmin Sanna Wenströmin (2020) väitöskirjaan, jossa positiivista organisaatiota jäsennetään niin kutsutun PRIDE-teorian avulla. PRIDE-teoria on kirjainlyhenne niistä osatekijöistä, jotka tutkimusten mukaan tekevät organisaatiosta positiivisen eli edistävät hyvinvointia, tehokkuutta, tuottavuutta, kannattavuutta ja laatua.
Tutkimusperustaisuus tarkoittaa, että PoJo-hankkeessa toteutettavat palvelut ja kehittämistoimet nojaavat PRIDE-teorian mukaiseen jäsennykseen ja laajemmin positiivisen johtamisen tutkimustietoon positiivisesta johtamisesta. Wenströmin (2020) mukaan positiivinen johtaminen on vuorovaikutuksessa tapahtuvaa ihmistyötä, humanistista johtamista. Positiivinen johtaja:
• tarkastelee omaa ajatteluaan, tunteitaan, asenteitaan, arvojaan ja ihmiskäsitystään sekä omaa tapaansa johtaa ja olla vuorovaikutuksessa
• haluaa kehittyä johtajana, sitoutuu henkilökohtaiseen ja ammatilliseen kasvuun
• soveltaa tietoisesti positiivisen psykologian ja organisaation tutkimustietoa ja tutkimustietoon pohjautuvia menetelmiä johtamisessa ja organisoinnissa
• ymmärtää näiden mallien ja työkalujen teoreettisen perustan ja vaikutusmekanismit.
PoJo-hankkeessa positiivista johtamista kehitetään toteuttamalla organisaatioille monipuolisia palveluita ja kehittämisprosesseja tarvelähtöisesti räätälöiden. Kolmivuotinen hanke mahdollistaa pitkäjänteisen kehittämisen, sillä organisaatioista tai johtamisesta ei tule ”positiivista” hetkessä. Se vaatii pitkäjänteistä työtä ja myös omaa henkilökohtaista panostamista jokaiselta johtajalta ja esimieheltä. Oman johtajuuden kehittämisen tukena olennainen osa PoJo-palveluita ovat työnohjaukselliset D-ryhmät, joissa omaa ajattelua ja toimintaa on mahdollista reflektoida ja tarkastella yhdessä muiden kanssa. (D-ryhmän nimi tulee tietenkin positiivisen organisaation osa-alueesta D, johtaminen.)
Jotta positiivisten organisaatioiden kehittäminen ei hankkeen päätyttyä loppuisi, on PoJo-hankkeen toisena toimenpidealueena työvoima- ja yrityspalveluiden kehittäjien ja tarjoajien valmentaminen positiivisen johtamisen ja organisaation teemoihin PRIDE-valmentajavalmennusten kautta.
Vaikka hankkeen varsinaiset toimenpiteet kohdentuvat Pohjois-Pohjanmaan alueelle, on hankkeen kolmantena tavoitealueena valtakunnallisen positiivisen johtamisen verkoston kokoaminen. Verkosto on herättänyt suurta kiinnostusta, ja siinä on jo lähes 400 jäsentä. Verkoston tavoitteena on jakaa ja kehittää yhdessä positiivisen johtamisen käytäntöjä. Verkosto toimii Facebook-ryhmän kautta, ja sinäkin olet tervetullut liittymään mukaan!
PoJo-hankkeen positiiviset kokemukset alkumetreillä ovat vakuuttaneet meidät projektitoimijat sekä aiheen ajankohtaisuudesta ja tärkeydestä, mutta myös valtavasta tarpeesta löytää uusia näkökulmia organisaatioiden ja koko työelämän kehittämiselle suuntaan, jossa huomioiduksi tulevat sekä hyvinvointi että tuottavuus.
Kirjoittajat:
Sanna Wenström, KT, FM, lehtori KM, PoJo-hankkeen projektipäällikkö, sisällölliset asiat, Oulun ammattikorkeakoulu, ammatillinen opettajakorkeakoulu
Päivi Haapakoski, KM koulutussuunnittelija, PoJo-hankkeen projektipäällikkö, hallinnolliset asiat Oulun ammattikorkeakoulu, ammatillinen opettajakorkeakoulu
Lue lisää PoJo-hankkeesta sivuilta www.oamk.fi/pojo
Hanke toteutetaan 1.1.2020–31.12.2022 ja sitä rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.