Nurmes-Valtimo-alueen yrityksistä merkittävä osa on mikroyrityksiä. Alueelta puuttuvat lähes kokonaan noin 20-40 henkilöä työllistävät todelliset kasvuyritykset, joissa työllisten määrä kasvaa yleensä nopeimmin. Yksinyrittäjien osuus kokonaisyritysmäärästä on suuri. Saadaksemme alueelle myös tulevaisuudessa kasvuyrityksiä ja työllistäviä yrityksiä, on olemassa olevien mikroyritysten osaamista kehitettävä, jotta ne pystyvät lähtemään kasvu-uralle.
Buustia Kasvuun - Osaamista yrityksiin -hankkeen keskeisin tavoite onkin edistää yrityksien kasvun mahdollisuuksia. Hankkeen ”työkaluihin” kuuluu kasvusuunnitelmien laatiminen yrityksille. Kasvusuunnitelmissa kartoitetaan ja määritetään yritysten kasvun esteitä ja pullonkauloja ja haetaan niiden selättämiseen sopivat ratkaisut. Hankkeessa myös luodaan uutta yritysneuvontapalvelumallia, joka tähtää kasvua tukevien palveluiden tuottamiseen.
Hankkeen alku lähti suunnitellusti liikkeelle. Vuoden alusta tehtiin ensimmäisiä kasvusuunnitelmia yrityksiin, kunnes koronaepidemia lähti leviämään, ja toiminta painottuikin koronasta yrityksille aiheutuneiden ongelmien ratkaisemiseen ja avustamiseen tukirahoituksen hakemisessa.
Tehtyjen ja työn alla olevien kasvusuunnitelmien hyödyt tulivat korostetusti esiin koronaepidemian iskiessä yritysten arkeen. Yritysten käyttöön tuli useita erilaisia rahoitusmuotoja, joiden hyödyntäminen yrityksissä piti tehdä varsin nopealla aikataululla. Kehittämissuunnitelmien myötä yritysneuvonnalla oli tiedossa yrityksen keskeiset tarpeet ja kehittämisen kohteet. Ennakkotieto mahdollisti rahoitushakemusten nopean valmistelun ja hakemisen.
Yritysneuvonnan työmenetelmien kehittämisessä painottuu kysymisen ja kuuntelemisen taidon merkitys. Keskustelujen kautta on mahdollista saada selville ongelmia ja haasteita, joita yrittäjä itse ei välttämättä ole tiedostanut. Jotta yritys voi rakentaa pitemmälle aikajänteelle kasvun mallia, tulee ensimmäisessä vaiheessa tehdä selkeät vuositavoitteet ja niille helposti seurattavat mittarit sekä pohtia alustavasti yhtiön visiota ja strategiaa. Toisessa vaiheessa määritellään yrityksen pidempiaikaisia tavoitteita ja lyödään kiinni visio ja strategia.
Yrityksen kasvusuunnitelman sisällössä huomioidaan yrittäjän ja yrityksen sen hetkinen toiminta ja toimintamallit, joiden perusteella kasvusuunnitelman yksityiskohdat ja laajuus määritellään vastaamaan yrityksen tarpeita ja resursseja.
Useat alueemme yritykset saivat koronarahoituksen myötä mahdollisuuden toiminnan kehittämiselle ja uusiutumiselle. Syksyn toimenpiteistä osa meneekin näiden hankkeiden toteutuksen seurantaan ja tarvittaessa ohjaamiseen.
Kirjoittaja Aki Nevalainen, Yritysasiantuntija Pielisen Karjalan Kehityskeskus Oy