Työhyvinvoinnin haasteet – hyvinvoivasta työntekijästä yrityksen menestykseen

Hyvinvointia arktiseen liikenteeseen -hanke auttaa kuljetusalan yrityksiä löytämään uudenlaisia vaikuttamistapoja työhyvinvointiin ja työn tuottavuuteen. Keskitymme hankkeessa erityisesti teknologia-avusteisiin ja ennakoiviin menettelytapoihin.

Työhyvinvointi koskettaa kaikkia yrityksiä toimialasta riippumatta. Kuljetusalan erityispiirteinä korostuvat jatkuvat tavaravirrat, pitkät välimatkat ja yksinäinen työn luonne. Hankkeessa tehdään yhteistyötä lappilaisten kuljetusyritysten kanssa, joissa kuljetusalan erityispiirteet, kuten vaihtelevat olosuhteet, tulevat selkeästi näkyviin.



Miten yrityksessäsi panostetaan työhyvinvointiin?

Nykypäivän yrityksissä mietitään entistä enemmän työhyvinvointiin liittyviä haasteita ja niiden ratkaisemiseen kohdennetaan myös resursseja. Käytössä voi olla monenlaisia tukitoimia, kuten liikuntasetelit, hyvinvointimittaukset tai työtilojen ergonomiaratkaisut. Kuljetusalan yritysten hyvinvointiprofiilit ovat kuitenkin hyvin epätasaisia. Ääripäät korostuvat. Osa työntekijöistä on erinomaisessa fyysisessä kunnossa ja näyttää sietävän hyvin myös arjen henkisesti kuormittavia tilanteita. Toisaalta alalla on paljon työntekijöitä, joilla on vakavia terveydellisiä riskejä, ja jotka eivät ole tunnistaneet hyvinvointitekijöiden myönteistä merkitystä omalle työkyvylle.

Näyttää siltä, että laajimmin hyvinvoinnin tukitoimia hyödyntävät työntekijät, jotka liikkuvat ja huolehtivat muutenkin omasta hyvinvoinnistaan. Aktiivisten työntekijöiden ohella olennaista olisi saada liikkeelle myös sellaisia työntekijöitä, jotka eivät liiku tai voi hyvin.

Työntekijöitä koskeva hyvinvointitieto yrityksen kehittämisen perustana

Hankkeessa olemme pyrkineet osallistamaan kaikki työntekijät oman ja työyhteisön hyvinvoinnin edistämiseen. Olemme keränneet teknologia-avusteisesti tietoa työntekijöiden päivärytmistä, stressi- ja palautumistekijöistä, unesta ja liikunnallisista tottumuksista. Olemme käyneet kerättyyn tietoon perustuen työntekijöiden kanssa keskustelua siitä, miten tunnistettuihin hyvinvointitekijöihin on mahdollista vaikuttaa myönteisesti. Lopuksi olemme pohtineet työntekijöiden ja yritysten johdon kanssa yhdessä, millaiset menettelytavat tukevat hyvinvoinnin kehittämistä koko työyhteisön tasolla. Parhaita tuloksia ovat olleet pienet arjen innovaatiot, kuten työaikojen joustot, muutokset arjen rytmityksessä tai yhteiset palauttavat hetket.

Työhyvinvoinnin kehittämiseen ei ole olemassa yhtä oikeata ratkaisua. Pidämme olennaisena sitä, että kehittämisen perustana on tutkittua tietoa työntekijöiden ja yritysten hyvinvoinnin tilasta. Kaikki hankkeessa tunnistetut ratkaisut ovat olleet erilaisia ja osallistujayritysten näköisiä.

Yhteystiedot:
Projektipäällikkö Elisa Pelttari, puh. 040 484 4117, elisa.pelttari@ulapland.fi
Asiantuntija Ville Pietiläinen, puh. 040 484 4326, ville.pietilainen@ulapland.fi
www.halihanke.fi 

Elisa Pelttari
Ville Pietiläinen