Wellness Warkaus – hyvinvointia peruna kerrallaan

WelnessWarakaus logokuvaVarkauden kaupungin ja Savonia-ammattikorkeakoulun kolmivuotinen ESR-rahoitteinen hyvinvointihanke, Wellness Warkaus, tukee monipuolisesti osaamisen kehittämistä Varkauden kaupungissa. Hankkeen kohderyhmänä ovat kaupungin tukipalvelut. Ruoka-, puhdistus-, kiinteistö- ja kunnossapitopalveluissa työskentelee yhteensä noin 150 henkilöä. Tukipalveluiden työprosessien uudistamiseen kohdistuu odotuksia erityisesti kaupunkiin rakentuvan uuden Terveyskampuksen sisällä. Tässä hankkeessa luotavien uudistusten tavoitteena on asiakaslähtöiset palvelut koko kaupungissa sekä resilienssi organisaatio, joka on kykenevä sitoutumaan muutokseen ja on toimintakykyinen keskeneräisyydessäkin.

Kehittämisen kohteet varjosta valoon

Lähivuosina suurehko määrä Varkauden kaupungin henkilöstöä eläköityy ja työurat pidentyvät. Tämä vaikuttaa muun muassa ikäjohtamiseen. Wellness Warkaus -hankkeen aikana paneudutaan muun muassa johtamis-, esimies- ja työyhteisötaitojen vahvistamiseen valmentavalla työotteella. Tämä työ aloitettiin huhtikuussa 2020 johtajien ja esimiesten koulutuksella. Kokonaisuutta koordinoi hankkeessa Savonia-ammattikorkeakoulun Wellness-liiketoiminnan lehtori Ilkka Virolainen.

Työelämän laadun kehittämiseen liittyy kolme keskeistä suorituskykytekijää. Psykologinen turvallisuus on osa ryhmään kuulumista ja oikeutta mielipiteisiin. Yhteenkuuluvuus ja identiteetti ovat osa arvostusta ja me-henkeä. Selvä suorituskykyä lisäävä vaikutus on työn tavoitteiden selkeydellä, tavoitteista innostumisella sekä kehittävällä työotteella osana työelämän päämääriä ja luovuutta. Kehittämisasiantuntijana hankkeessa toimiva Ilkka Virolainen peräänkuuluttaa transformatiivista (uudistavaa) ja valmentavaa johtamista. Johtamiseen sisältyy tällöin innostaminen, luotettavuus, yksilöiden huomioiminen, ennakointi sekä halu saada myönteistä muutosta aikaiseksi yhdessä henkilöstön kanssa.

Muutosta ohjaavat organisaation ja henkilöstön tavoitteet. Henkilöstön ratkaisuja ja kokemusperäistä osaamista ammennetaan hankkeessa valmentavasta työotteesta. Valmennus tapahtuu olosuhteiden vuoksi verkkotyöskentelyalustalla. Se toteutetaan ryhmä- ja yksilöohjauksena. Valmennus etenee teoriasta käytännön sovelluksiin ja ottaa huomioon eri toimialojen konkreettiset tarpeet työn kehittämisessä. Tapaamisia on noin kerran kuukaudessa valmentajan johdolla. Hankkeen tärkeimpinä tuloksina ovat tässä esimiesosaamisen kehittäminen sekä työparitoiminta- ja mentorikokeilun lisääminen organisaatiossa.

Työyhteisötaitojen kehittäminen on samoin alkanut huhtikuussa 2020. Tätä hankkeen osatavoitetta on vienyt eteenpäin Savonia-ammattikorkeakoulun työyhteisökehittäjä Johanna Jylhä-Ollila yhdessä Varkauden kaupungin tukipalvelupäällikkö Merja Viitasen ja hanketyöntekijä Tomi Tuovisen kanssa. Työskentelyn aluksi käydään kevään aikana läpi kaupungissa tehdyn henkilöstökyselyn tuloksia. Tulosten perusteella aloitetaan kehittämistavoitteiden määritteleminen ja toimenpiteiden konkreettinen työstäminen. Tärkeitä kehittämiskohteita ovat oman työn sujuvuus, digitaalisuuden hyödyntäminen ja työssä jaksaminen. Viestintään osana yhteisiä työpalavereita kiinnitetään erityistä huomiota. Työhyvinvoinnin ja jaksamisen muutoksia mitataan hankkeen eri vaiheissa sairauspoissaolojen muutosten ohella työterveyshuollon tekemillä tarkastuksilla ja työpaikkaselvityksillä.

Asiakasprosessien kehittäminen tapahtuu hankkeessa palvelumuotoilun keinoin. Palvelumuotoilun toteuttaminen suunnitellaan kevään 2020 aikana asiantuntijatyöryhmässä. Prosessien kuvauksiin sisältyy asiakasprofilointia, sidosryhmien määrittämistä, asiakaspolkujen parantamista ja uudistavia ehdotuksia. Erityiskohteena ovat tukipalveluissa tehtävät palvelusopimukset ja niiden selkiyttäminen. Projektipäällikkö Sanna Ahosen työkuvaan kuuluu muun muassa näiden prosessien uudistaminen. Koko kehittämistyö perustuu jatkuvaan parantamiseen, jossa suunnittelu, toteutus, arviointi ja kehittäminen on kytketty työ- ja palveluprosesseihin.

Viestintä on olennainen osa kaikkia hankkeen työvaiheita. Hankkeen hallinto- ja viestintäkoordinaattori Tarja Tapaninen vastaa viestinnän sujuvuudesta. Hän toimii tiiviissä yhteistyössä Varkauden kaupungin viestintäorganisaation kanssa. Hankkeen alkuvaiheessa määritellään hankkeen ydinviestit, joissa hankkeen tavoitteet tiivistyvät. Tällä hetkellä työn alla on hankkeen identiteettiin ja ydinviesteihin pohjautuva yhtenäinen visuaalinen ilme.



Hankkeen tavoitteiden toteutumiselle on ensiarvoisen tärkeää yhdistää toimintaan oikea-aikainen viestintä. Wellness Warkaus -hankkeen aikaista kehittämistyötä tehdään Varkauden kaupungin työntekijöiden arjessa ja heidän kanssaan, joten työntekijöiden sitoutumisella on suuri merkitys tavoitteiden toteutumisessa. Viestinnällä puolestaan on tärkeä rooli siinä, miten selkeällä ja ymmärrettävällä viestinnällä edistetään henkilöstön sitoutumista kehittämistyöhön. Wellness Warkaus -hankkeessa pyritään kaikilla tasoilla käytännönläheiseen, selkeään ja ymmärrettävään viestintään. Viestinnälliset toimenpiteet suunnitellaan ja aikataulutetaan konkreettisesti oikeisiin kanaviin ja oikeille kohderyhmille. Wellness Warkaus -brändi tulee ottamaan Varkauden kaupungissa aimo harppauksen eteenpäin hankkeen kuluessa.

kuvituskuva

Arvot ohjaavat asenteita 

(luotettava, joustava, työntekijä- ja asiakaslähtöinen, yhteisöllinen)

Wellness Warkaus -hankkeen mission, vision, arvojen ja strategian tulee näkyä kaikessa toiminnassa. Visio, missio ja arvot on konkretisoitu käytännönläheisiksi ja täten toimintaa ohjaaviksi. Tällöin niin johdon, esimiesten kuin myös työyhteisön kehittämisen toimenpiteet linkittyvät kiinteästi hankkeen missioon, visioon ja arvoihin. Kehittämistoiminnoissa edistetään asiakaslähtöisen toiminnan kehittämistä. Työhyvinvoinnin edistäminen on keskeinen osa hankkeen tavoitteita ja toimenpiteitä. Keskeisenä osana työhyvinvointia on yhteisöllisyyden edistäminen. Joustavuus ja luotettavuus liittyvät myös asiakaslähtöiseen toimintaan.

Työtä tehdään suunnitelmallisesti hyödyntäen asiakaspalautetta. Uudistuva toimintakulttuuri palvelee täten koko Varkauden kaupunkia. Hankkeessa tuotettuja hyviä käytänteitä ja toisilta oppimista kyetään useilta osin hyödyntämään myös muissa kaupungin toiminnoissa.


Kirjoittajana on projektipäällikkö Sanna Ahonen