Esimiestaitoja oppimassa

Pyytölammen tilalla Lapinlahdella työskentelee kiireinen yrittäjä. Tiina Kataisen hektiseen elämään mahtuvat uuden navetan rakennusprojekti, päivittäinen maidontuotanto sekä lapsiperhearki. ”Korona-kevät on takana, lapset koko ajan kotona ja mummot poissa pelistä. Aikamoista selviytymistähän tämä on ollut”, Katainen huokaa.

Kaikesta kiireestä huolimatta Katainen kehittää aktiivisesti yritystään yhdessä miehensä Tuomaksen kanssa. Vuosina 2019-2020 he ovat olleet mukana ProAgria Etelä-Savon hallinnoimassa Taitava johtaja – pätevä liideri -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on kehittää maaseutuyritysten henkilöstöjohtamisosaamista. Katainen innostui mahdollisuudesta oppia esimiestaitoja. ”Halusin itselleni keinoja kehittyä. Meillä tulee aina olemaan työntekijöitä, jatkossa mahdollisesti nykyistä enemmänkin, joten minun täytyy oppia toimimaan heidän kanssaan”, Katainen pohtii.

Katainen on ollut mukana Johtamispolkuvalmennuksessa, joka on hankkeen toteuttama esimiestyön valmennusohjelma. Kataisen mukaan parasta on ollut muiden yrittäjien tarjoama vertaistuki ja se, että valmennettavat on aidosti laitettu töihin. ”Päivät ovat olleet rankkoja. Se yllätti, kuinka paljon täytyy itse tehdä. Toisaalta, tuskin olisin muulla tavoin oppinut niin paljon kuin olen”, Katainen kertoo. ”Olen pyrkinyt viemään valmennuksessa saamani vinkit oman yritykseni arkeen, jotta opit eivät menisi hukkaan. Meillä oli esimerkiksi työpaja somevideon tekemisestä, jonka jälkeen olen tuottanut videoita oman yrityksemme Facebookiin”, Katainen kuvailee.

Myös Johtamispolkuvalmennuksen järjestelyt saavat Kataiselta kiitosta. ”Meiltä osallistujilta on kerätty jatkuvasti palautetta. Valmennuksen sisältöä ja toteutustapaa on muokattu sen mukaan”, hän kertoo. Ohjaajia, ProAgrian HR-asiantuntijoita, Katainen kuvaa innostaviksi ja innostuviksi, jotka pyrkivät löytämään ratkaisuja yhdessä esitettyihin kysymyksiin.

Päällimmäisenä Johtamispolkuvalmennuksesta Kataiselle jäi mieleen, ettei koskaan pidä olettaa mitään, vaan asioista täytyy puhua. Tunteiden ja ajatuksien sanoittaminen on tärkeää. ”Sehän se monen yrityksen ongelma on, että oletetaan muiden tietävän tai ymmärtävän. Mutta tosiasiassa edes yrittäjäpari ei välttämättä näe asioita samalla tavalla, työntekijöistä puhumattakaan”, Katainen summaa.

Vielä on matkaa taitettavana kohti parempaa henkilöstöjohtamista. Katainen toivookin Taitava johtaja – pätevä liideri tapaisten hankkeiden saavan jatkoa. ”Kehittyminen on välttämättömyys nykyaikaiselle tilalle ja hankkeiden toiminta tarjoaa erinomaisen oppimis- ja keskustelualustan”, Katainen sanoo.

Tiina Katainen





Kirjoittaja:
Inkeri Taurula ProAgria Itä-Suomi