Elokuvista oivalluksia työhyvinvointiin

DRAMA – dramaturgian keinot työhyvinvoinnin tukena ESR-hankkeessa etsimme yhteistyössä pirkanmaalaisten pk-yritysten kanssa elokuvien avulla heidän työhyvinvointiaan koskevia oivalluksia. 

Maaliskuun puoliväli kului meiltä hanketoimijoilta tiiviisti mukaan lähteneitä yrittäjiä tavoitellessa, sovittuja tapahtumia siirtäessä ja kriisiviestintää tehdessä. Koronaviruspandemian aiheuttama poikkeustila osui voimalla kohderyhmämme, pk-yritysten, toimintaan. Mitä enemmän ympärillä myrskyää, sitä tärkeämpää olisi myös muistaa huolehtia omasta hyvinvoinnista. Kokoontumisrajoitusten myötä kuitenkin kaikki hankkeemme tarjoamat, keväälle aikataulutetut työhyvinvointipäivät yhteensä noin kolmenkymmenen yrityksen kanssa täytyi siirtää tulevaan syksyyn.

Onni onnettomuudessa hankkeellemme oli se, että ehdimme ns. kreivin aikaan järjestää ensimmäisen tyhy-päivän 9.3.2020 yhdessä Kangasalan Yrittäjien aktiivisen ja keskustelevan yrittäjäporukan kanssa. Kiitos mukana olleille – tästä on ollut enemmän kuin paljon iloa meille koulutuksen kehittämiseksi ja toivottavasti myös teille, jotka ehditte kanssamme oivaltamaan elokuvista ja elämästä!

Ajattelimmekin tässä tekstissä lyhyesti palata tuohon maaliskuiseen maanantaiaamuun ja kuvailla, millaista keskustelua katsomamme elokuva osallistujissa herätti. Tämän avulla raotamme hieman sitä, mitä hankkeessamme käytännössä tapahtuu.

Kuvassa Arto Koskinen hanketiimin suunnittelupäivässä. Kuva Paula Rossi.

Kevättalven päivä Kangasalla 


Olimme vierailleet Kangasalan Yrittäjien ryhmän luona kaksi kertaa ennen ensimmäistä tyhy-päivää. Ensimmäisen kerran kävimme heidän vieraanaan esittelemässä hanketta kiinnostuneille yrittäjille. Toisen kerran palasimme Kangasalle alkuvuodesta 2020 hoitamaan ESR-hankkeisiin liittyviä lomakeasioita kuntoon ja samalla yrittäjät myös täyttivät työhyvinvointia, elokuvan katselua ja konflikteja käsittelevän alkukartoituskyselymme.

Varsinainen tyhy-päivä 9.3. sijoittui maanantaiaamuksi ja se aloitettiin kuulumisten vaihdolla sekä edellisessä tapaamisessa täytettyjen alkukartoitusten tulosten lyhyellä tarkastelulla. Kartoituksessa nousivat erityisesti esiin yrittäjien jaksaminen, palautumishaasteet sekä työn ja vapaa-ajan sekoittuminen. Kaikki tyypillisiä työhyvinvointiin vaikuttavia teemoja erityisesti mikro- ja pk-yrittäjien kohdalla.

Lyhyen esittäytymiskierroksen jälkeen taustoitimme aamun tavoitteita: elokuvia katsomalla toivomme osallistujien löytävän yhteyksiä ja oivalluksia omaan työhönsä liittyen. Yrittäjille jaettiin myös muistiinpanovälineet oivallusten kirjaamisen avuksi ja elokuvan katselun lopuksi yksi osallistujista kertoikin kirjoittaneensa yhteensä seitsemän sivua muistiinpanoja. Vaikuttava suoritus, varsinkin, kun hän aikoi käydä näitä heränneitä oivalluksiaan läpi työntekijöidensä kanssa!

Oivalluksia ja keskustelua 

Olimme valinneet leffaksi Housut pois -elokuvan, josta katsoimme valikoituja kohtauksia. Jokaisen kohtauksen jälkeen avasimme keskustelun elokuvasta ja sen herättämistä ajatuksista kunkin osallistujan omiin kokemuksiin ja työhön liittyen. Esittämämme kysymykset ovat avoimia: ”mitä tässä nyt nähtiin” tai ”mitä ajatuksia teille heräsi”, ja osallistujat lähtivätkin alusta alkaen aktiivisesti yhteiseen keskusteluun mukaan.

Tämän tekstin lukijoista osa on varmasti katsonut kyseisen elokuvan ja olisi mielenkiintoista kuulla, millaisia ajatuksia teille tulee mieleen Housut pois -leffaa muistellessa. Ohjatun elokuvankatselun avulla, jota tässä hankkeessa teemme, tavoitteena on ohjata ajatuksia ja oivalluksia koskemaan työtä, työelämää sekä omaa itseä osana työyhteisöä. Keskeistä ohjatulle elokuvien katselulle ovat selkeä tavoite ja yhteinen keskustelu elokuvan herättämistä ajatuksista.

Kangasalan tyhy-päivässä oivallukset koskivat muun muassa yrittämiseenkin liittyvää epätoivoa ja pärjäämisen pakkoa, työttömyyden uhkaa ja maailman muutosta. Ylpeyttä paitsi miehisyyden (elokuvassa) korostamisen, myös ammattiylpeyden ja itsevarmuuden kautta. Taloudelliseen toimeentuloon liittyviä haasteita. Yrittäjyyden motiiveja ja tavoitteita; esimiestyötä, sen odotuksia ja haavoittuvuutta, yhteistyötä ja yhteisen tavoitteen löytymisen tärkeyttä sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta. Ja viimeisenä, muttei vähäisempänä, uskallusta, eli sitä, miten vaikeaa on olla ”alasti” muiden edessä omien epävarmuuksien ja pelkojensa kanssa, ja miten tärkeää on pystyä muuttamaan myös käsityksiä omasta itsestä sekä sietää keskeneräisyyttä.

Elokuvan katselun päätyttyä loppukeskustelussa osallistujat kiteyttivät elokuvan herättämät oivallukset seuraavasti:

1. Itsensä alttiiksi asettamisen tarve on läsnä (työ)elämässä
2. Toimivan yhteistyön edellytyksenä on tiimien jäsenten erilaisuus ja toistensa täydentäminen
3. Yhteistyö on ongelmien ratkaisua
4. Työelämässä tarve kohdata omien häpeän, epävarmuuksien ja pelkojen herättämiä tunteita
5. Päätöksenteko muutosten keskellä vaatii uskallusta ja alttiiksi asettumista
6. Yhteistyö ja yhteisöllisyys auttavat päätöksenteossa ja itsensä alttiiksi asettamisessa

Kiinnostuitko? Lisätietoja hankkeesta löydät seuraavien linkkien takaa:
• DRAMAn Twitter-tili löytyy tunnisteella @DRAMAhanke ja nettisivut osoitteesta https://projects.tuni.fi/drama/
• Radio Moreeniin tehtyä podcast-haastattelua hankkeeseemme liittyen: https://soundcloud.com/radio_moreeni/kuuntele-tutkijaa-paula-rossi
• Pirkanmaan Yrittäjät -lehden haastattelu: https://issuu.com/pirkanmaanyrittajat/docs/pylehti_elokuu_2019/20

Hankkeen rahoittaja: ESR, Keski-Suomen ELY-keskus
Toteuttajat: Tampereen ammattikorkeakoulu ja Tampereen yliopisto

Projektipäälliköt: Arto Koskinen (TAMK) ja Paula Rossi (TAU) Hanketiimi: Päivi Puutio (TAMK), Mirva Kolonen (TAMK), Teppo Nuutinen (TAMK), Ilmari Huttu-Hiltunen (TAMK), Jaana-Piia Mäkiniemi (TAU) ja Sanna Nuutinen (TAU)