Pelistä POTKUA Pohjois-Pohjanmaan alueen yrityksiin



POTKUA - Pelistä potkua porukalla tekemiseen - on Oulun ammattikorkeakoulun konetekniikan osastolla, keväällä 2018 startannut ESR-hanke. Rahoittajana hankkeessa toimii Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Hankkeen kohderyhmää ovat Pohjois-Pohjanmaan alueen pk-yritykset, joiden tuottavuutta, tuloksellisuutta sekä työelämän laatua pyritään parantamaan Lean-toimintamallin avulla. Parantaminen toteutetaan osallistamalla yritysten henkilökuntaa kehittämään toimintaa asiakaskeskeiseksi jatkuvan parantamisen toimintamallilla. Kehittämisen viitekehyksenä toimii LEAN-toimintafilosofia, joka koostuu yhdessä sovituista "hyvistä tavoista", päivittäisistä käytännöistä ja työkaluista. Leanin käyttöönoton tukemiseksi hankehenkilöstö kouluttaa yrityksiä hankkeessa kehitetyn toiminnallisen simulaatiokoulutuksen kautta. Lean Championeiksi koulutetaan yritysjohtoa päivän mittaisella yritysjohdon Lean-koulutuksella. Koulutuksessa saadaan pohjaa Lean-ajatteluun, Lean-työkaluihin, mitä muutoksien toteuttamiseen vaaditaan ja lisäksi ymmärrystä johdon roolin tärkeyteen muutoksien tukemisessa. Kun perusprosessi on saatu kuntoon, voidaan siirtyä statistisempaan osioon eli Six Sigmaan perehtymiseen. Hankkeessa koulutetaan Green- ja Black Belt -osaajia. Koulutuksessa perehdytään Lean Six Sigma -projektin toteuttamiseen, joka sisältää paljon statististen ja matemaattisten työkalujen käyttöä. Six Sigman kouluttajana toimii ulkopuolinen konsultti, Master Black Belt Marja Jaatinen.

Miksi POTKUA? Leanistä on puhuttu jo pitkään, eikä se ole enää mikään uusi tai ihmeellinen asia. Mutta huomattava osa yrityksistä ei osaa soveltaa sitä onnistuneesti. Ongelmana erityisesti pk-yrityksissä on osaamisen, ymmärryksen, ajan ja resurssien puute. Yrityksen johto tietää, että toimintoja tulisi kehittää, mutta tiukassa kilpailutilanteessa tarjolla ei ole henkilöresursseja suunnitella ja organisoida kehityshankkeita. On olemassa monia menestystarinoita, kun Leanin käytön voima on huomattu, ja sen avulla kehitetty omaa toimintaa. Leanissä ei ole pelkästään kyse oman toiminnan kehittämisestä, vaan koko tilaus-toimitusketjun hallinnasta. Ennen kaikkea siinä on kyse ihmisten johtamisesta ja tukemisesta omassa työssään. Tähän myös POTKUA-hanke keskittyy. Hankkeen tavoitteena on kouluttamisen avulla lyödä LEAN-ymmärrys yrityksessä läpi. Näin yrityksissä saadaan aikaan pysyvää toiminnan kehittämistä, laadun paranemista ja tuottavuuden lisääntymistä sekä henkilökunnan valmiutta ja halua kehittää yhdessä yrityksen toimintoja. Keskeistä Lean-kehitystyötä tehtäessä on tunnistaa hukka, eli kaikki se turha ja arvoa tuottamaton työ. Niin sanotuilla linjastotyöntekijöillä on erittäin harvoin kokemusta tuotannon kehittämisestä, puhumattakaan Leanistä. Joillekin, jotka ovat kuulleet sanan Lean, se on kuin kirosana, jota vältetään. Lean on kuin taas uusi yrityksen johtoportaan kehittämä projekti, jolla koko toiminta saadaan vain sekaisin. Työntekijät ovat tottuneet tekemään töitä vanhoilla totutuilla tavoilla ja niitä ei tulisi mennä muuttamaan. Päivittäinen työkalujen etsiminen on yksi hyvä esimerkki vanhoista tavoista.


Mitä hanke tarjoaa? Hankkeessa kehitetyn käytännönläheisen simulaatiokoulutuksen avulla annetaan työntekijöille selkeä ja yksinkertainen käsitys siitä, mitä Lean on ja mitä sillä voidaan saavuttaa. Kun työntekijät ymmärtävät, mitä se tarkoittaa kunkin työntekijän omalta kohdalta, muutosvastarintaa saadaan vähennettyä huomattavasti. Koulutuksen aikana voi jopa nousta keskustelua yrityksen omista ongelmista, joita ei ole sanottu ääneen, ja josta yritysjohto ei ole lainkaan tietoinen. Simulaatiokoulutuksessa työskennellään kolme vuoroa kiihdytysautotehtaalla. Jokaisen työvuoron jälkeen työntekijöille annetaan vapaat kädet kehittää tuotantoa tehokkaammaksi ja tuottavaksi, unohtamatta työn tekemisen mielekkyyttä ergonomian kannalta. Käytännön harjoitteen kautta kokemukset ovat olleen erittäin positiivisia, ja ne ovat yllättäneet osallistujia lähes poikkeuksetta jokaisessa koulutuksessa.

Simulaatiossa työskennellään kiihdytysautotehtaalla.

Hankkeeseen on tällä hetkellä osallistunut 19 yritystä ja jokaisen yrityksen kohdalla hankkeen tarjoamia koulutuksia sekä konsultaatiota tarjotaan yritystarpeet edellä erittäin räätälöidysti. Simulaatiokoulutuksia on järjestetty noin 20 kertaa ja osallistujia näissä on ollut yhteensä miltei 240 henkilöä. Yritysjohdolle suunnattuja Lean-koulutuksia on järjestetty kahdesti, ja niitä tullaan järjestämään aina tarpeen mukaan. Green Belt -koulutuksia on järjestetty syksyllä 2018 ja 2019, ja seuraava järjestetään tulevana syksynä 2020. Black Belt -koulutus on suunniteltu järjestettäväksi keväällä 2021. Jos haluat saada lisätietoa hankkeestamme, käy tutustumassa osoitteessa www.oamk.fi/potkua hankkeemme nettisivuihin. Sieltä näet tavoitteemme ja tarjoamamme koulutukset. Jos koet, että hankkeellamme olisi teille jotain annettavaa, ota rohkeasti yhteyttä allekirjoittaneeseen!

Teemu Kilponen, Projektipäällikkö
 teemu.kilponen@oamk.fi
+358 40 182 9754