Työkaari kantaa – tuottavaa työhyvinvointia 2 / Työuran suunnittelu

Kuvituskuva. Teksti: Avoin ja välitön vuorovaikutus kuuluu hyvään työkulttuuriinTyökaari kantaa – tuottavaa työhyvinvointia - on työelämän kehittämishanke teknologiateollisuudessa. Hankkeen tavoitteena on parantaa työhyvinvointia, pidentää työuria sekä edistää tuottavuutta. Hankkeessa ovat mukana Teknologiateollisuus ry, Teollisuusliitto ry, Ammattiliitto Pro ry ja Ylemmät toimihenkilöt YTN ry. Teknologiateollisuus toimii hankkeen päävastuullisena toteuttajana.

Työkaarimalli on kokoelma erilaisia toimenpiteitä, joita yritykset voivat hyödyntää työhyvinvoinnin ja työkaarijohtamisen kehittämisessä. Blogissa tuodaan esiin työkaarimallin eri osa-alueiden työkaluja. Kehittämistyö viedään työkaluilla konkreettiselle tasolle.


Työuran suunnittelu

Avoin ja välitön vuorovaikutus kuuluu hyvään työkulttuuriin. Päivittäinen ja luonteva keskustelu esimiehen ja alaisen välillä ylläpitää hyvää työilmapiiriä. Kehityskeskustelut ovat tärkeä lisä tähän vuorovaikutukseen, koska silloin keskustellaan tavoitteista ja niiden saavuttamisesta niin työnantajan kuin työntekijänkin näkökulmasta. 

Työkaarikeskustelulomake  
Työkaarikeskustelussa tarkastelussa on työ, jota henkilö tekee. Tässä keskustelussa olisi hyvä pohtia työntekijän tuen tarvetta niin työn vaatimusten kuin voimavarojen näkökulmasta. Esiin voi nostaa myös työntekijän motivaation ja siihen vaikuttavat tekijät. 

Perheystävällisen työpaikan periaatteet 
Hanke nostaa esiin Väestöliiton julkaisun: Perheystävällisen työpaikan periaatteet. Perheystävällisellä työpaikalla esimiehet ja henkilöstöhallinto toimivat oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti. Perheystävälliset käytännöt ottavat huomioon eri-ikäiset ja työuran eri vaiheissa olevat työntekijät. Yllättäviinkin perhetilanteisiin voidaan työpaikalla varautua etukäteen. Ennakointi ja ajoissa suunnitellut toimintamallit auttavat ratkaisemaan tilanteita rakentavasti. 

Aiheesta lisää hankkeen sivustolla www.tyokaari.fi/tyokaluja/tyouran-suunnittelu