Palauduthan jo päivälläkin?

Palautumisen merkitystä työn sujuvuudelle ei voi liiaksi korostaa. Täten on hyvä oppia rauhoittamaan kehoa ja mieltä työn ohessa. Uni kyllä palauttaa, mutta keho tarvitsee tueksi rauhoittumista päivän aikana.

Hyvä, parempi, tuottava! -projektin blogissa Eeva Pentikäinen antaa neuvoja palautumiseen.
 

Säännöllinen liikunta tekee hyvää

Pentikäinen viittaa artikkelissaan UKK-instituutin aikuisten liikuntasuosituksiin, joiden mukaan sydämen sykettä kohottavaa liikuntaa kannattaa harrastaa viikoittain, ja viikon annoksen voi koota lyhyistäkin hetkistä. Lisäksi on hyvä muistaa, että liikunnaksi lasketaan kaikenlainen liikkuminen, mikä kohottaa sykettä. Näin ollen pihatyöt, kävellen tehty kauppareissu ja portaiden nousu ovat jo liikuntasuorituksia. Liikunta tukee kehon kykyä palautua. 

Yöllä levätään, eikä murehdita

Päivällä on hyvä pitää kahvi- ja lounastauot, jotta mieli ja keho saavat lepoa ja palautuvat. Kahvittelun lomassa on hyvä jutella muusta kuin työstä. Lounastauon aikana voi mennä hetkeksi ulos ja tehdä kävelylenkin. Jos työasiat jäävät mieleen pyörimään, niin voi kokeilla huolihetken pitämistä päivällä. Yksinkertaisesti tällä tarkoitetaan sitä, että listataan paperille huolta tuovat asiat, ja koetetaan miettiä niihin ratkaisut ja myös ratkaisuajankohta. Asiat eivät vaivaa mieltä niin suuresti illalla, kun ne on kerran jo listattu papareille ratkaisuineen, vaikka vain orastavin ratkaisuin.  

Hengitä syvään ja naura paljon

Firstbeatin verkkosivujen mukaan jo muutamalla pitkällä uloshengityksellä voi auttaa kehoa rauhoittumaan stressaavienkin tilanteiden keskellä. Syvään hengitys aktivoi parasympaattista hermostoa ja käynnistää kehon palautumisen. Palautumisen edistämiseen sopivat rauhallinen jooga, jota voi tehdä kotona, sekä avantouinti, jos kylmä vesi ei pelota. Niinkin ihana ja yksinkertainen asia kuin nauru rentouttaa. Stressi vähenee, kun perheen ja ystävien kanssa vitsaillaan rennosti. Teksti on luettavissa kokonaisuudessaan Hyvä, parempi, tuottava! -projektin sivuilla  https://patu.turkuamk.fi/yleinen/haluatko-lisaa-energiaa-nain-palaudut-jo-paivalla/

Hyvä, parempi, tuottava! -projektissa varsinaissuomalaiset mikro- ja pk-yritykset toimivat yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa, jotta yrityksen yli 55-vuotiaiden työntekijöiden työhyvinvointi kohenisi. Projektiin osallistuminen on edullista, sillä mikroyritykselle palveluiden hinta on 100 euroa, pienyritykselle 250 euroa ja keskisuurelle yritykselle 500 euroa. Hanketta toteuttavat Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopiston Brahea-keskus ja Åbo Akademi. Hankkeen kesto: 1.10.2018–31.12.2020