Mitä tietojohtamisella tarkoitetaan logistiikka-alan yrityksissä


Kuvituskuva

TILOG – Tietojohtamisesta suorituskykyä logistiikkaan oli Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston (Lut) yhteistyöprojekti. Tässä projektissa keskityttiin parantamaan kymenlaaksolaisten logistiikkatoimialan pk-yritysten valmiuksia hyödyntää tietojohtamisen käytäntöjä ja välineitä. Yritysten kanssa kehitettiin muun muassa johtamista ja työn organisointia. Tavoitteena oli uudistaa toimintaa ja luoda kasvulle edellytyksiä. Tietojohtamista käsiteltiin digitalisaation, henkilöstöjohtamisen, pitkän tähtäimen suunnittelun, toimitusketjun hallinnan ja tietoteknologian hyödyntämisen kautta. Unohtamatta yrittäjää itseään, yrityksensä tärkeintä voimavaraa.

Yrityksille tehtiin aiheeseen liittyen tietoiskuvideoita.

1. Teknologian hyödyntäminen
Huomiota tulisi kiinnittää siihen, että eri tietojärjestelmien tulisi olla keskenään yhteensopivia. Tietojen hallinnan tulisi olla sujuvaa ja erilaisten viestintäkanavien käytöstä on hyvä sopia yhdessä.

2. Pitkän tähtäimen suunnittelu
Tuloksista nousi esiin, että kehittäminen jää usein päivittäisen työn alle. Millaisia taitoja yrityksessä tulisi olla, jotta liiketoiminta loistaisi myös 10 vuoden kuluttua? Miten ympäristö, asiakkaat ja sidosryhmät kehittyvät? 

3. Yrittäjän oman työn tuunaaminen
Välillä yrittäjän olisi hyvä miettiä, mikä työssä kuormittaa ja mikä tuo inspiraatiota? Työ on tuottavaa ja innostavaa, kun asiat ovat hyvin. Kun asiat eivät ole ideaallitilassa alkaa tuntua, että työ vie enemmän kuin antaa. Silloin ratkaisuna voi olla työntuunaus, jolla tarkoitetaan työnmukauttamista. Vinkkejä löytyy videolta sekä Työterveyslaitoksen sivuilta löytyvästä Työn tuunaajan inspiraatiokirjasta.

4. Yrittäjän kehittymissuunnitelma
Yrittäjän tulisi aika-ajoin kysellä itseltään, missä on hyvä ja missä voisi kehittyä, on se sitten tieto, taito tai osaaminen. Näitä kehittymiskohteita on hyvä listata ja laatia käytännön suunnitelma, miten taitoja saa kartutettua. Suureksi avuksi toteutuksessa on aikatauluttaa oppiminen osaksi arkea. On tärkeää muistaa, että kehittyminen vie aikaa, mutta pidemmällä aikavälillä se kannattaa.


Videot sekä tarkemmat tiedot hankkeesta



löydät osoitteesta https://www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/tietojohtamisesta-suorituskykya-logistiikkaan/