Kasvun kartta -hanke yritysten kasvun vauhdittajana

Kevät 2019. Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät on tehnyt vuosittaisen Yritysten kasvun suunta -kyselyn aiemmin talvella ja tulosten pohjalta on selvää, että kasvuyritykset tarvitsevat apua. Yritysten suurimmat pullonkaulat kasvulle olivat osaavan työvoiman löytämisen vaikeus, yrittäjän oma jaksaminen, kilpailutilanne sekä byrokratia ja lupakäytännöt. Näitä ja muita kasvun esteitä halutaan helpottaa meneillään olevalla Kasvun kartta -hankkeella. ESR-rahoitteinen Kasvun kartta -hanke on ollut käynnissä vajaan vuoden ja mitä vuoden aikana on opittu?

Asiantuntijapalveluista apua ongelmien selättämiseen

Kasvun kartta -hankkeen yhtenä osana ovat asiantuntijapalvelut, jotka auttavat yrityksiä selättämään haasteet, joihin ei yrityksessä ole omaa osaamista. Asiantuntijapalveluiden avulla voidaan siis ratkaista kasvun este ja lisätä yrityksen omaa osaamispääomaa. Asiantuntijoita on tarvittu mm. verkkokauppojen ja nettisivujen kehittämiseen, jolloin on voitu monipuolistaa ja tehostaa työnteon tapoja ja nostaa yrityksen profiilia työnantajana, kun ulkoinen viestintä on parantunut. Työnteon tapoja on voitu tehostaa ja viestintää parantaa myös uusimalla markkinointimateriaaleja ja kehittämällä sovelluksia, jolloin automatisaatio korvaa aiemmin manuaalisesti tehtyjä töitä. Useampia kehitysprojekteja on alkanut myös johtamisen kehittämiseen ja liiketoimintaprosessien parantamiseen liittyen. Apua on myös haettu ja annettu erilaisten sopimuspohjien laatimiseen. Joka ikinen toimenpide, joka poistuu yrittäjän to do -listalta, lisää välittömästi yrittäjän hyvinvointia ja vapauttaa resursseja muuhun tekemiseen. 

Exec. kasvukiihdyttämöstä buustia businekseen


Kasvukiihdyttämö valmennus
Tämän vuoden tammikuussa 14 yrittäjää aloitti kasvuyritysvalmennuksen. Valmennus koostuu teemallisista lähiopetuspäivistä, hyvinvointiosiosta ja ekskursioista. Kommenttien perusteella odotukset valmennuksesta liittyvät kasvuyritysverkoston ja vertaistuen lisäämiseen, omien näkemysten kirkastamiseen ja omaan kehittymiseen. On ollut ilahduttavaa huomata, kuinka nopeasti osallistujat ovat löytäneet yhteisen sävelen ja kuinka toimialasta riippumatta osallistujat pystyvät tarjoamaan vertaistukea toisilleen. Korona tuli ja sotki valmennuksen aikataulun, mutta tavoitteena on kuitenkin toteuttaa kaikki lähipäivät sekä kaksi opintomatkaa ennen kuin valmennus päättyy. On myös mielenkiintoista nähdä, miten helmikuussa tehdyn hyvinvointitestin tulokset kehittyvät syksyllä koittavaan seuraavaan mittauskertaan mennessä.  

Avoimet tilaisuudet paikka verkostoitua, saada tietoa ja oppia uutta

Kasvun kartta -hankkeen kolmas osio on tarjota yrittäjille tietoa ELY:n ja muiden toimijoiden olemassa olevista palveluista. Näissä tilaisuuksissa on ollut mahdollisuus myös oppia uutta inspiroivien puhujien ja kouluttajien avulla. Avoimien tilaisuuksien tiimoilta teimme yhteistyötä myös FIBANin kanssa kevättalvella, ja kaksi yrittäjää sai ”ohituskaistalta” tilaisuuden osallistua FIBANin kansallisiin pitchaustilaisuuksiin. Matti Nykästä lainatakseni jokainen tsäänssi on mahdollisuus, joten kannustan jokaista osallistumaan erilaisiin tapahtumiin, ja kysymään ainakin kolmelta uudelta ihmiseltä, mihin hän tarvitsee apua ja onko joku henkilö, jonka hän haluaisi tavata. Pelkkä paikalla olo tilaisuuksissa ei verkostoa kasvata, mutta parilla oikealla kysymyksellä voi löytyä aitoa hyötyä, joka vie omaa liiketoimintaasi eteenpäin.

Korona – sittenkin mahdollisuus?

Peter Drucknerin paljon siteerattu ajatus ”the best way to predict the future is to create it” sopii mielestäni hyvin tähän aikaan, jossa korona on sekoittanut kaiken ja kukaan ei tiedä, millainen on kevät 2021. Tässä hetkessä yrittäjien resilienssi, kyky sietää stressiä, ratkaista ongelmia, olla luova ja taito pysyä optimistisena, punnitaan erityisesti. On ollut hienoa huomata, kuinka yrittäjissä on innovatiivisuutta ja halua uudistua. Jos maailma muuttui ennen koronaa, niin se muuttuu sen aikana ja sen jälkeenkin. Jokaiselle asialle on ensimmäinen kerta. Joku, joka uskaltaa mennä epämukavuusalueelle. Uskallatko sinä? 


Kirjoittaja toimii Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien hallinnoiman Kasvun kartta -hankkeen projektipäällikkönä.
Lisätietoja: Mari Viirelä: mari.viirela@yrittajat.fi tai 050-4777280

Mari Viirelä