Kadonneita ilmastoratkaisuja metsästämässä

Kyllästyttääkö ilmastopuhe ja katastrofiotsikointi? Ilmastoasia näkyy ympärillämme otsikoissa ja keskusteluissa jo turruttavankin paljon. Tietoisuus on aina hyvästä, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt, että erityisesti elinkeinoelämä on se sektori, jolla on voimakkaimmat avaimet kädessään ilmastoratkaisujen löytämiseen. Tässä tekstissä lähdetäänkin liikkeelle siitä, mitä taloudellista hyötyä ilmastoratkaisuista voi löytää ja millaisiin sääriskeihin myös elinkeinoelämässä voidaan joutua varautumaan. 

Ilmasto muuttaa myös elinkeinoelämää

Ilmastonmuutos vaikuttaa elinkeinoelämään eri tavoilla: toisaalta päästövähennyksiä ja hiilensidonnan lisäämistä varten tarvitaan innovaatioita ja ratkaisuja niin paikallisesti kuin koko maailmassa, toisaalta muuttuvat sääolosuhteet tuovat omia haasteitaan perinteiseenkin yritystoimintaan. 

Muutos voi olla sekä myönteistä että kielteistä. Esimerkiksi metsätaloudessa metsien kasvun ennustetaan kiihtyvän lisääntyvän hiilidioksidipitoisuuden takia, mutta samalla korkeammat keskilämpötilat mahdollistavat tauti- ja tuholaislajien siirtymisen yhä pohjoisemmille alueille. Matkailualalla täytyy sopeutua erilaiseen ilmastoon: kesän matkailun ennustetaan lisääntyvän lämpimistä säistä johtuen, mutta talvimatkailu voi kärsiä lumipeitteen vähenemisen ja sen vaikean ennustettavuuden vuoksi. Myös maailmalla tapahtuvat kriisit voivat vaikuttaa Suomen elinkeinoelämään esimerkiksi raaka-aineiden saatavuuden heikentymisenä.

Vertikaalinen viljely ja optimoidut kasvualustat ovat eräs tapa, joilla ruoantuotannossa haetaan energia- ja ravinnetehokkuutta. Kuva Mari Peltonen / Pirkanmaan ELY-keskus
Ilmastonmuutos tarjoaa myös mahdollisuuksia innovaatioihin. Suomessa Varma on alkanut raportoida ilmastoriskeistä osana vuosikertomustaan. Raporttiin on sisällytetty sekä Varman sijoituksien hiilijalanjälki että analyysi erityisesti ilmastonmuutokselle alttiista sijoituskohteista. Raportti tuo esiin, että niin uudet start-upit kuin jo vakiintuneet yritykset voivat hyötyä ilmastonmuutoksesta, jos mahdollisuuksiin osataan tarttua. Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät myös siirtymänä vähäriskiseen ja vähähiiliseen toimintaan. Myös tähän muutokseen täytyy sopeutua, ja tulevaisuudessa yritysten ja toimialojen sisäisen osaamisen jatkuva kehittäminen tulee olemaan yhä tärkeämpää. 

Vähennä hukkaa, hyödynnä markkinointia, loikkaa

Päästövähennyksissä suurimmat muutokset tarvitaan energiantuotannossa: uusiutuviin energialähteisiin, kuten aurinko- ja geotermiseen energiaan siirtymässä tarvitaan edelleen lisää tuotekehitystä. Uusiutuvat energialähteet haastavat myös nykyiset sähköverkot ja niiden suunnittelun. Edelleen tarvitaan myös käytännön osaajia, jotka asentavat ja huoltavat laitoksia. Yksittäisistä ratkaisuista biokaasu ja biohiili yhdistävät energiantuotannon, sivuvirtojen hyödyntämisen sekä kiertotalouden.

Yrityksen toiminnan kehittämisessä ilmaston huomioiminen voi lähteä liikkeelle LEAN-ajattelun soveltamisesta. Vähentämällä hukkaa säästetään luonnonvaroja, energiaa ja yleensä myös rahaa. Avainkysymys on siinä, missä yrityksen isot virrat menevät: näitä voivat olla muun muassa kiinteistöjen energiankulutus, ajoneuvojen käyttövoimat tai syntyvän jätteen määrä.

Helpoiten alkuun pääsee tutustumalla ensin siihen, mitä muut ovat jo tehneet. Energialoikka-sivuille on koottu yritysten ja kuntien ilmastotekoja muun muassa energia- ja materiaalitehokkuuden sekä jakamistalouden sovellusten suhteen
Oman yrityksen arvoketjun riskien kartoittaminen ja haavoittuvuuksien tunnistaminen on saattanut tulla vastaan jo nykytilanteessa. Tämä pohdinta voi lähteä yritykselle tärkeimpien toimintojen ja resurssien ja niitä uhkaavien riskien pohdinnasta. Joskus riskit ovat niin pieniä, että niille ei kannata tehdä mitään, joskus ne taas vaativat toimenpiteitä tai on olemassa halpoja ja nopeita keinoja pienentää yrityksen haavoittuvuutta.  

Ilmastoajattelua voi löytää yllättävän läheltä

Monessa asiassa ilmastotyössä on kyse ennen kaikkea hoksauttamisesta. Osaamista on olemassa yrityksissä ja toimialoilla, mutta välttämättä osaaminen, rahoitus ja innokkaat kehittäjät eivät aina kohtaa toisiaan. Ilmastoajattelun pitäisikin integroitua osaksi kaikkien eri yhteiskunnan osa-alueiden normaalia toimintaa.  Vain sillä tavalla löydetään muutoksia, jotka ovat myös realistisesti mahdollisia toteuttaa. 

Vaikka vaikeina aikoina voi tuntua raskaalta katsoa eteenpäin, on pian edessä monenlaista jälleenrakennusta. Tässä suhteessa lähellä olevan arvo tarvitsisi oman ilmastobrändinsä. Lähiruoka, lähimatkailu, lähiluonto… tällaisten pieniltä tuntuvien valintojen arvo muodostuu nimenomaan siinä, että niitä nostetaan esiin - myös lähivesistöltä voi löytyä sosiaalisen median kuvaan kaunis järvenselkä tai oman maakunnan sisältä paikkoja, joissa tuntee olevansa pitemmälläkin matkalla. Vaikka nykytilanne on täynnä epävarmuutta, niin koronakriisin jälkeen tulee taas aika suunnitella tulevaisuutta. Tässäkin tulevaisuudessa tarve ilmastoratkaisuille on edelleen polttava.

Tekstin kirjoittivat Pirkanmaan ELY-keskuksen projektiasiantuntija Katriina Virtanen sekä projektikoordinaattori Valeria Kerkkä.

Lisätietoja