Jees olo ja uutta virtaa - Yrittäjävertaisuudella tuloksia Työpeili-ryhmissä


Kaarina Latostenmaa ja Hannele Tuomainen
Vertaistuen merkitys on alettu oivaltaa työelämässä. Siitä koetaan saatavan hyvinvointia ja tuottavuutta. Suuri osa vertaistuen aiemmasta tutkimuksesta on tehty kuntoutusnäkökulmasta. Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) näkökulma tuo tähän uutta.


Suomen yrityksistä alle 10 työntekijän yrityksiä on 265 894 eli 93 prosenttia. Mikro- ja yksinyrittäjät ovat keskeisiä talouden toimijoita, vaikka yleisessä keskustelussa huomion vievät suuremmat yritykset. Tarve mikro- ja yksiyrittäjien vertaisryhmätoiminnalle nousi Foorumix-hankeessa (ESR, SAMK), jossa syntyivät esimiesten vertaisryhmät. Yrityskentällä toivottiin myös pienyrityksille sopivaa toimintaa, jossa on mukana liiketoiminnan ja hyvinvoinnin tukeminen. Yrittäjävertaisuus ja kokonaisvaltaisuus haluttiin lähtökohdaksi.

Tällainen palvelu puuttuu nykyisestä yritysneuvontapaletista. Muutaman vuoden toimineille mikro- ja yksinyrittäjille ei juurikaan ole sopivaa tarjontaa. Työpeili ottaa huomioon, miten pienillä aika- ja raharesursseilla pienyrittäjä joutuu kehittämään toimintaansa. Ryhmä vastaa myös yksinyrittäjän yksinäisyyteen. Työpeili-malli on kehitetty SAMKin ja Euroopan Sosiaalirahaston ESR:n rahoittamassa Työpeili-hankkeessa. Työpeili-malli syntyi tekemisen kautta. Puolentoista vuoden pilotointi tehtiin 2018-2019 ja mukana oli 40 yrittäjää 10 eri ryhmässä. Idea oli, että ensin kokeiltiin ja sitten parhaat käytännöt koottiin haastattelemalla pilotointiin osallistuneita yrittäjiä.

- Yrittäjien kokemus siitä, että heillä on oikeus omaan hyvinvointiinsa, oli merkittävä. Ryhmälaiset kertoivat, että kun oman Työpeiliryhmän kokoontuminen oli kalenterissa, sitä ei jätetty väliin.

Tapaamiset olivat ongelmanratkaisua yhdessä, uusia liikeideoita ja oman ajan ottamista. Kehittäminenkin vaatii aikaa ajatella. Jos aikaa ei ole tai on asioiden kanssa yksin, ei pääse eteenpäin. Muiden yksinyrittäjien kanssa se onnistui, summaa Raitaniemi haastattelujen tuloksia Työpeili-hankkeesta Helsingin Sanomien Yritysvastuu-liitteessä 11.3.2020 olleessa artikkelissa: Vertaistuki on korvaamaton osa yrittäjän hyvinvointia. (linkki artikkeliin)

Tämä kertoo Työpeili-toiminnan vaikuttavuudesta ja merkityksestä. Kokemusten jakaminen lisää huojennusta, hyvää oloa ja rohkaistumista, yhdessä oppiminen kehittää toiminnan kannattavuutta. Näistä kasvaa resilienssi, joka on tärkeää pienyrittäjille toimintakentän muuttuessa ja digitalisaation edetessä. Työpeiliä voi soveltaa kaikille aloille, niin palvelu- kuin asiantuntijayrittäjätkin hyötyvät verkostoitumisesta. Pitkäjänteisen suunnittelun ja markkinointiosaamisen kasvu on tärkeää kaikille, erityisesti niille yksin tai pienessä työyhteisössä työskenteleville yrittäjille, joiden aika on kortilla.

Työpeili-malli on helposti käyttöönotettava uusi palvelutuote yritysneuvojille ja kaikille yrittäjäryhmien vetämisestä kiinnostuneille. Myös pienyrittäjä itse voi koota ympärilleen Työpeili-ryhmän. ”Heijastuksia Työpeili-ryhmien yrittäjävertaisuudesta” julkaisussamme (linkki julkaisuun) toimintaa valotetaan laajemmin. Julkaisu toimii myös Työpeili-ohjaajakoulutuksen koulutusmateriaalina. Parhaillaan ohjaajaksi on kouluttautumassa 16 henkilöä, jotka vetävät omia ryhmiään. Kevään 2020 haastavassa tilanteessa ryhmät toimivat etänä ja keskittyvät yrittäjien neuvonta- ja auttamistyöhön. Nyt jos koskaan vertaistuki on tarpeen. Työpeili-ohjaajakoulutuksesta on valmistumassa myös verkkokoulutus syyskaudelle 2020. Koulutus on jatkossa osa SAMKin Jatkuvan oppimisen palvelutarjontaa.


Kaarina Latostenmaa, Työpeilin projektipäällikkö, SAMK
Hannele Tuomainen, Työpeilin yritysyhteistyövastaava, SAMK


Työpeili-hanke (2017-2020, ESR) käynnistyi elokuussa 2017. Työpeilissä on kehitetty reflektoivan kehittymisen vertaisryhmämalli yksin- ja mikroyrittäjille. Toteuttajaorganisaatio Satakunnan Ammattikorkeakoulu. Toimintalinja 3. Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus. Erityistavoite 7.1. Tuottavuuden ja hyvinvoinnin parantaminen.