Hankkeista tukea ja hyötyä yrittäjille


KuvituskuvaHelsingin Yrittäjät on vuosien saatossa toteuttanut useita erilaisia hankkeita yrittäjien tueksi. Tarkkaan rajattu aihepiiri ja sisältö varmistavat, että hankkeesta on todella hyötyä yrittäjille. Vuosina 2017–2019 Helsingin Yrittäjät toteutti HYMY - hyvinvoiva yksin- ja mikroyrittäjä -hankkeen, jossa keskityttiin yrittäjän hyvinvointiin, mikä on tärkeää yrityksen pyörittämisen kannalta – ilman hyvinvoivaa yrittäjää ei ole hyvinvoivaa yritystä. Hankkeeseen osallistuneiden yrittäjien tarpeista nousi ajatus uudesta hankkeesta. Hanketta suunniteltaessa pääpainoksi nousi yrittäjän talousosaamisen kehittäminen ja sen rinnalla hyvinvoinnin vahvistaminen. Nämä ovat pohja vahvalle yrittäjyydelle.

Vahva yrittäjyys


Uusi hanke - Vahva yrittäjyys - käynnistyi elokuussa 2019. Syksyn aikana suunnittelimme ja koordinoimme koulutuspolun kokonaisuuden kuntoon tammikuun aloitusta varten. Tämän lisäksi toteutimme hankkeen kick off -tapahtumana Yksinyrittäjäaamun, jossa pääsimme kunnolla kertomaan yrittäjille hankkeesta. Kun julkaisimme ilmoittautumisen hankkeen koulutuspolulle, olimme häkeltyneitä yrittäjien osoittamasta kiinnostuksesta. Huima määrä yrittäjiä halusi mukaan Vahva yrittäjyys -hankkeen ensimmäiselle puoli vuotta kestävälle koulutuspolulle. Valitettavasti pystyimme ottamaan mukaan vain 35 yrittäjää, näin ollen moni kiinnostunut jäi ilman paikkaa. Tämä kuitenkin vahvisti käsitystämme, että tämänkaltaiselle toiminnalle ja taloustaitojen vahvistamiselle on todellinen tarve yrittäjien keskuudessa. Tämän ymmärtää hyvin myös, kun katsoo Vahva yrittäjyys -hankkeen tavoitteiden määrittelyn. Nämä tavoitteet toimivat myös punaisena lankana hankkeen toiminnan suunnittelussa:

  • Yrittäjän talousosaaminen kehittyy ja yrittäjän talouden osa-alueisiin liittyvä tietotaito vahvistuu. 
  • Yrittäjä havahtuu huomaamaan yrityksen talouden vaaranmerkit ennakolta. Yrittäjä ryhtyy tarkastelemaan yrityksen rahoitusta ja taloutta nyt ja tulevaisuudessa. Yrittäjä tietää mistä ja millaista apua hän voi hakea ja saada taloudellisissa asioissa. 
  • Yrittäjä tietää millaisia mahdollisuuksia hänellä on saada erilaisia sosiaalietuuksia ja korvauksia.
  • Yrittäjän tietotaito työhyvinvointiin liittyvistä asioista ja mahdollisuuksista lisääntyy ja itsensä johtamisen valmiudet ja taidot kehittyvät.
  • Yritysmentorointi saa alueellisesti uusia näkökulmia toimia. 

Hankkeen kuulumisia


Syksyn ajan suunniteltu koulutuspolku starttasi tammikuussa 2020. Kokoonnuimme mukaan lähteneiden osallistujayrittäjien, mentoreiden sekä yhteistyökumppaneidemme (Metropolia AMK, MIELI ry, TAIDAN) kanssa Metropolian Myllypuron kampukselle. Starttitapahtumassa sukelsimme koulutuspolun teemoihin ja rakenteeseen ja teimme kasvot tutuiksi ryhmän kesken – tästä oli hyvä lähteä liikkeelle kuusi kuukautta kestävälle koulutuspolullemme. 

Talven ja kevään aikana olemme kokoontuneet talous- ja hyvinvointityöpajoihin sekä vertaisryhmäaamiaiselle. Taloustyöpajoja meillä on koulutuspolun aikana viisi kertaa. Kouluttajaksi saimme Toivo Kosken, joka on rautainen talousasiantuntija ja arvostettu kouluttaja. Hänen käytännönläheinen ja ymmärrettävä tyylinsä onkin saanut erinomaista palautetta osallistujayrittäjiltämme. Hyvinvointityöpajojen ja vertaisryhmäaamiaisen sisällöistä on vastannut Metropolian viiden opiskelijan tiimi, jotka ovat lähteneet erittäin innolla mukaan hankkeeseemme. Heillä kaikilla on pitkä historia työelämästä ennen nykyisiä opintojaan, joten heiltä löytyy vankkaa asiantuntemusta omilta osa-alueiltaan. Opiskelijat ovat suunnitelleet muun muassa keskustelu-, rentoutus-, liikunta- ja ravitsemustyöpajoja. Työpajojen onnistuminen on itsessään ollut hienoa, mutta se on korostanut entisestään sitä, miten arvokasta on hankkeen tiimoilta tehdä yhteistyötä erilaisten yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa. Kaikkien heidän kanssaan jaamme saman tavoitteen ja toiveen siitä, että yrittäjät menestyisivät ja voisivat hyvin. 

Tämä kevät yllätti tasapuolisesti meidät kaikki. Hankkeemme toiminnalle oli suunnitelmat valmiina pidemmälle aikavälille, mutta nyt koronatilanteen myötä olemmekin pakotettuja laittamaan suunnitelmat yrittäjämäisen ketterästi uuteen uskoon. Yksi taloustyöpaja on jo pidetty etätoteutuksena ja myös seuraavat työpajat tullaan pitämään etänä. Onneksi tämä on mahdollista, kiitos nykyajan hyvien työkalujen, kuten GoToWebinar-alustan. Olisimme toki halunneet toteuttaa koko koulutuspolun sisällön lähitoteutuksena. Onhan se ihan eri olla ryhmänä fyysisesti paikan päällä kuin verkossa, jokainen omalla sohvallaan. Verkostoituminen sekä vertaisuus jäävät vähemmälle, tai saavat ainakin uudenlaisia muotoja verkon välityksellä.

Sanna Nylund



Onneksi kevät tekee tuloaan ja auringon määrä on lisääntynyt huomattavasti. Toivottavasti se tuo kaivattua piristystä tähän haastavaan tilanteeseen. Vahva yrittäjyys -hanke sekä Helsingin Yrittäjät toivottavat kaikille aurinkoista kevättä – emme malta odottaa sitä hetkeä, kun pääsemme verkottamaan ja tapaamaan teitä yrittäjiä kasvotusten.



Kirjoittajana Vahva yrittäjyys -hankkeen hankeassistentti Sanna Nylund