Työkaari kantaa – tuottavaa työhyvinvointia 1 / Johtaminen ja tiedonkulku

Työkaarimallin työkalupakista konkretiaa työhyvinvoinnin ja työkaarijohtamisen kehittämiseenTyökaari kantaa – tuottavaa työhyvinvointia - on työelämän kehittämishanke teknologiateollisuudessa. Hankkeen tavoitteena on parantaa työhyvinvointia, pidentää työuria sekä edistää tuottavuutta. Hankkeessa ovat mukana Teknologiateollisuus ry, Teollisuusliitto ry, Ammattiliitto Pro ry ja Ylemmät toimihenkilöt YTN ry. Teknologiateollisuus toimii hankkeen päävastuullisena toteuttajana.

Työkaarimalli on kokoelma erilaisia toimenpiteitä, joita yritykset voivat hyödyntää työhyvinvoinnin ja työkaarijohtamisen kehittämisessä. Blogissa tuodaan esiin työkaarimallin eri osa-alueiden työkaluja. Kehittämistyö viedään työkaluilla konkreettiselle tasolle.



Johtaminen ja tiedonkulku

Johdolla ja esimiehillä tulee olla osaamista ikätietoisesta johtamisesta. Eri-ikäisillä on omat vahvuutensa, joita tulisi osata hyödyntää, sekä elämänkulkuunsa liittyviä tarpeita, jotka tulisi huomioida. Teknologiateollisuuden työhyvinvointihankkeessa on kehitetty työkaluja johtamisen tueksi.

Työkaarikeskustelulomake
Yhteisen ymmärryksen aikaansaamiseksi tarvitaan keskustelua ja konkreettisten toimenpiteiden yhteistä suunnittelua. Tämä edellyttää esimiesten tietoisuuden lisääntymistä eri-ikäisten tarpeista ja työntekijöiden sitoutumista oman osaamisen ja työkyvyn ylläpitämiseen.

Pomotsekki
Pomotsekki on muistilista ja itsearviointityökalu. Se muis­tuttaa esimiehen vastuista työhyvinvoinnissa ja työkaari­johtamisessa. Lisäksi se auttaa arvioimaan omaa työsken­telyä ja laatimaan suunnitelmia toiminnan kehittämiseksi.   

Ikätietoinen työpaikka -valmennus 
Valmennus tukee sitä, miten eri-ikäisyys ja työuran eri vaiheet huomioidaan yrityksessä. Lisäksi se antaa vinkkejä henkilöstövoimavarojen johtamiseen siten, että ikä- ja työurasidonnaisten tekijöiden huomioiminen palvelee sekä yrityksen että henkilöstön hyvinvointia.

Paljon muuta aiheeseen liittyvää materiaalia sekä tutkimuksia löytyy hankkeen sivuilta osoitteesta www.tyokaari.fi/tyokaluja/