Laiskamadon rakkaimmat ratkaisut kiertotalouteen

Kierrättäminen ja ekologisuus ovat hankalia hoidettavia. Pitää juosta kierrätyspöntöillä, lajitella joka niitti ja vertailla hiilijalanjälkiä. Eihän sellaiseen ole aikaa eikä voimia. 

Tunnustan itse olevani tällainen laiskamato. Kaikki monimutkainen jää tekemättä, ja vain helpot jutut hoidetaan kaiken kiireen keskellä.

Niinpä listasin viisi vinkkiä kiertotalouteen. Vinkki on sanana jotain helppoa, ikään kuin oikopolku, einesateria tai nyrkkisääntö. Ja juuri sitä kiertotalouden pitää olla: helppoa, sujuvaa ja luonnollinen osa arkea. 

 

Vinkki 1: Jätä pakkausmateriaalit myyjälle 

Aina kun ostan työasun, tietokonetarvikkeen, kengät tai vaikka matkalaukun, pyydän myyjää leikkaamaan laput irti tai muovipakkauksen auki. Otan mukaan vain itse tavaran ja ostokuitin, mutta pyrin jättämään pakkausmateriaalit myyjälle. Kaupassa on paremmat kierrätysmahdollisuudet, ja lisäksi pakkausmateriaalin jättäminen kauppaan on tärkeä viesti: vähemmän roskia, kiitos. 

Sama pätee vaikkapa banaaniterttuun: miksi ostaisin siihen muovipussin ympärille, kun banaaneissa on oma luonnon kuoripakkaus jo itsessään? 

Kaikessa tämä ei tietenkään toimi. Kirsikkatomaatit on usein pakko ostaa muovirasiaan pakattuna, ja kännykkä tykötarpeineen on niin moniosainen hankinta, että pakkaus kulkeutuu väkisinkin kotiin. Silti yllättävän suuren osan tavaroista voi hankkia ilman pakkausta – ja silloin sen saa myös ilman kierrätyshuolia. 

 

Vinkki 2: Kuljeta muovi mukanasi 

Olen ennenkin hehkuttanut EDC-ajattelua tässä hankeblogissa ja omassa EOT-blogissani. EDC tarkoittaa siis Every-Day Carrya eli mukana kulkevia tavaroita. Useimmilla meillä kulkee mukana lompakko ja kännykkä, mutta muutakin kannattaa sujauttaa kassin tai taskun pohjalle. 

Kaikkea ei tietenkään tarvitse kantaa, mutta valitse näistä itsellesi sopivimmat:

Pestävä muovilusikka auttaa syömään lounassalaatin tai välipalarahkan. Sen ansiosta et tarvitse kertakäyttölusikoita. Itselläni on aina mukana muovilusikka, koska liikkuvan työn takia joudun usein syömään ruokani milloin missäkin. 

Kevyt kestokassi ostoksille auttaa välttämään ruokakauppojen muovikasseja. Hanki siis kevyt ja pieneen tilaan mahtuva kestokassi. Se tulee usein tarpeeseen kotimatkalla, kun töiden jälkeen pitää poiketa kaupassa. Säilytän itse kestokassia työreppuni pohjalla, ja lisäksi auton takapenkillä matkaa aina pari kassia. 

Kannellinen muovikuppi tai termosmuki auttaa kahviaddikteja saamaan päivittäiset nautintoaineensa kioskilta tai asemalta ilman jätettä. Sitä paitsi kahvi maistuu paremmalta, kun sen hörppii ilman pahvireunan tuomaa karvautta. 

Juomapullon ansiosta säästää luontoa, kun ei tarvitse jatkuvasti olla ostamassa vesipulloja. Toki Suomessa on hyvä pullojen kierrätysjärjestelmä, mutta silti sekin tarvitsee energiaa pyöriäkseen. 

Tiivis eväsrasia auttaa hankkimaan take-away-ravintolasta noutolounaan ilman kertakäyttöisiä rasioita. Kestorasioita on joka tarpeeseen: isoja, pieniä, lokerollisia, yksiosaisia, värikkäitä, hillittyjä, muovisia ja alumiinisia. Toki voit myös tehdä lounaan jo kotona valmiiksi ja kuskata sen töihin mukaan. 

Kestoharsopussiin saat noukittua ruokakaupasta hedelmät. Pussin voi heittää välillä pyykkikoneeseen, ja sitä voi säilyttää kestokassin sisällä. 

Kaikkia näitä ei tietenkään tarvitse pitää joka hetki mukana. Silti arki sujuvoituu kummasti, kun valitsee näistä omaa elämää helpottavimmat esineet omaan EDC-repertoaariinsa. 

 

Vinkki 3: Hanki diginä, älä materiaalina 

Taas pääsen saarnaamaan digitalisaation ilosanomaa: kaikki minkä hankit diginä, on viisaampi hankinta kuin se minkä hankit tavarana. Se säästää tilaa, rahaa ja luontoa. 

Mieluummin siis e-kirja tai äänikirja kuin paperikirja. Mieluummin pilvipalvelu kuin ulkoinen kovalevy. Mieluummin netistä ladattava sovellus kuin asennuslevyke. Mieluummin sähköinen kanta-asiakastodistus kuin fyysinen paperilappu. Mieluummin sähköinen lahjakortti kuin kirjoitettu kartonki. 

Myös kirjanpito on kätevämpi sähköisenä kuin paperisena. Oman firmani vuotuinen kirjanpito on cd-levyllä ja lisäksi varmuuskopiona kirjanpitäjällä ja kirjanpito-ohjelmassa. Tämä on valtavan paljon ekologisempaa ja kätevämpää kuin paksut kansiot, joita säilytetään hyllymetreittäin. 

Se on selvää, että tätä tavoitetta ei aina pysty noudattamaan, mutta mitä useammin suosii digiä ja välttää materiaalia, sitä vähemmän tuottaa jätettä. 

 

 Vinkki 4: Pysähdy ennen ostamista 

Aina kun on ostettavana uusi tavara tai tehtävänä uusi investointi, käsillä on muutoksen paikka. Kannattaako ostaa juuri sama kuin ennenkin, vai voisiko nyt hankkia jotain ekologisempaa? Vai tarvitsenko ylipäätään koko asiaa? 

Ota tavaksesi pysähtyä juuri ennen hankintaa, jotta voit vertailla eri vaihtoehdot. Ostopäätöksissä ei koskaan saa toimia autopilotilla, vaan nyt on paikka keskittyä ja harkita. Tätä samaa tekniikkaa voi käyttää kaikissa hankinnoissa pienistä suuriin. 

Pitääkö vaihtaa polttimo kattolamppuun? Hanki ledivalo. 

Pitääkö ostaa tulostinpaperia? Osta kierrätettyä paperia ja pyri vähentämään tulostamista. 

Pitääkö ostaa firmalle uusi auto? Tsekkaa myös täyssähköautot ja kaasuautot. 

Pitääkö vaihtaa toimitilaa? Älä vertaile pelkkää vuokraa tai ostohintaa, vaan varmista myös uuden toimitilan lämmitystapa, jätehuolto ja rakennuksen elinkaari. Onko edessä asbestinpurkua tai lisäeristämistä? 

Kiertotalous on helppo pitää mielessä hankintojen yhteydessä. Useissa tavaroissa on nykyään ympäristömerkinnät, jotka kertovat kierrätettävyydestä, energiankulutuksesta ja tuotantotavoista.

 

Vinkki 5: Etsi samalta alalta nuori harrastaja tai opiskelija 

Moni yrityksistä yli jäävä esine on täysin käyttökelpoinen harrastajan silmin. Niinpä kannattaa etsiä käsiin harrastaja, opiskelija tai järjestö, joka tarvitsee sinulta yli jääviä tavaroita. 

Esimerkkejä löytyy vaikka kuinka. Autokorjaamoilta jää yli käytettyjä osia, joita mopo- ja autoharrastajat haikailevat. Mainostoimistot voivat lahjoittaa messusisustuksia ja promomateriaalia opiskelijajärjestöille. Tietotyötä tekeviltä toimistoilta löytyy usein käytettyjä läppäreitä ja puhelimia, joita liikenee opiskelijoille ja järjestöille (toki muistin tyhjennyksen jälkeen). Kampaamot voivat lahjoittaa pari viikkoa vanhoja aikakauslehtiä hoivakoteihin ja vuodeosastoille. 

Parasta kiertotaloutta ei itse asiassa ole jätteiden kierrätys, vaan tavaroiden uudelleenkäyttö ennen kierrätystä. Vasta kun tavara on loppuunkäytetty, se kannattaa antaa kierrätykseen. 

 

* * * 

Katleena Kortesuo on yrittäjä, kouluttaja ja tietokirjailija, joka kirjoittaa tänä vuonna yhteensä 25 vierailijapostausta hankeblogiimme. Katleenan oma blogi on osoitteessa www.eioototta.fi.