Ennakoinnilla luksusta arkeen

Oletko miettinyt, miten sinun ja työyhteisösi hyvinvointia voidaan ennakoida ja miten sitä voidaan edistää? Oman ja työyhteisön hyvinvoinnin päivittäinen arviointi voi osaltaan ehkäistä isojen työkykyhaasteiden syntymistä. Tekoäly luo uuden mahdollisuuden arvioida työpoissaolojen trendejä proaktiivisella tavalla. Näin henkilöstön hyvinvoinnista voidaan entistä helpommin ja vaikuttavammin pitää huolta kokonaisvaltaisesti niin työpaikalla kuin vapaallakin. 

Voiko tekoäly tietää milloin olen sairastumassa?

Tekoälyn käyttö mahdollistaa isojen henkilöstön hyvinvointia koskevien tietomäärien analysoimisen nopeasti. Tekoälyn avulla analysoidaan aiempia poissaoloja, niiden syitä ja ajankohtaa. Saatavan tiedon avulla voidaan tehdä ennusteita ja tunnistaa yleisiä syitä eri alojen sairauspoissaoloille. Tekoäly toimii parhaiten saadessaan suuren tietomassan käsiteltäväkseen, eli yksittäisiä sairastumistietoja ei analysoida. Tuhansien poissaolotietojen pohjalta saa kattavan käsityksen työpaikan yleistilanteesta terveyden osalta. Tietoa kerätään osallistamalla työntekijä hyvinvoinnin pohtimiseen. Hyvinvointisovelluksen avulla työntekijät kertovat nopeasti ja anonyymisti omasta hyvinvoinnistaan työpäivän aikana. Mittaustulokset ovat reaaliaikaisesti esimiesten käytettävissä, mikä tarvittaessa mahdollistaa nopean reagoinnin työyhteisössä. Tämä avaa mahdollisuuden myös työyhteisön hyvinvoinnissa tapahtuvien muutosten ennakointiin ja tarvittavien hyvinvointipalveluiden räätälöintiin. Centria-ammattikorkeakoulun Lyhty-hanke toimii yhdistävänä tekijänä työyhteisöjen ja hankkeessa mukana olevien pk-yrittäjien välillä. Hyvinvointipalveluiden tuottajat voivat kehittää tekoälyn analysoitujen alakohtaisten hyvinvointitietojen avulla palveluitaan juuri sopiviksi työyhteisöjen ja työntekijöiden tarpeisiin. 

Ehkäise infektiot ja hakeudu tutkimuksiin

LYHTY-hankkeessa on kerätty alakohtaisesti tietoja yritysten ja organisaatioiden lyhyistä sairauspoissaolojaksoista. Huomion arvoista on, että 10 529 lyhyestä sairauspoissaolojaksosta tartunta- ja loistautien aiheuttamia poissaolojaksoja oli 1 433 (13.6 %) ja hengityselinten sairauksien aiheuttamia poissaolojaksoja oli 4 542 (43,1 %). Hengitystieinfektiot pahentavat usein pitkäaikaisten hengityselinsairauksien oireita ja saattavat näin kirjautua hengityselinten sairauksiksi. Tartunta- ja loistaudit ja hengityselinten sairaudet selittävät siis yhteensä 56,7 % lyhyistä sairauspoissaoloista. 

Koronan uuden aallon lähestyessä jo tutuksi tulleita tapoja infektioiden ehkäisemiseksi on hyvä jatkaa, koska huomattava osa lyhyistä sairauspoissaoloista aiheutuu erilaisista tarttuvista taudeista. Oireiden ilmaannuttua varhainen tutkimuksiin hakeutuminen auttaa sairauden tunnistamisessa ja oikeiden hoitotoimenpiteiden valinnassa. Näin todennäköisesti selviät sairaudesta nopeammin, vähemmin kivuin ja säryin, ja vähennät tartuntariskiä työpaikalla ja muissa lähiyhteisöissä. 

Kerro omat ideasi ennakointiin 

Rakennetaan yhdessä ennakoimalla hyvinvointiluksusta arkeen! Pyydämme sinua kertomaan, miten työyhteisössäsi ennakoidaan hyvinvoinnissa tapahtuvia muutoksia. Kokoamme saamamme palautteen ja jaamme yhteenvedon työyhteisöjen ja hyvinvointiyrittäjien käyttöön. Kaikki palautteet käsitellään nimettöminä. 

Ollaan yhteydessä! Voit lähettää viestisi sähköpostilla osoitteeseen marja-liisa.hiironen@centria.fi Marja-Liisa Hiironen, THM, KTT, projektipäällikkö / LYHTY-hanke, Centria-ammattikorkeakoulu 

Lue lisää hankkeesta: https://centriabulletin.fi/alakohtaiset-sairauspoissaolot-kohti-parempaa-hyvinvointia/ 

LYHTY – Lyhyiden työpoissaolojen ennaltaehkäisy -hanke on Työsuojelurahaston ja Euroopan sosiaalirahaston rahoittama ESR-hanke. (https://tki.centria.fi/hanke/lyhty-lyhyiden-tyopoissaolojen-ennaltaehkaisy/1856) Hankkeessa keskitytään työikäisten hyvinvoinnin edistämiseen sekä sairauspoissaolojen vähentämiseen. 

kuvituskuva
Kuva Tähtiterveys, Virpi Hoffrén