Esite, video ja meemit

Koordinaatiohanke kokosi yhteen hankkeiden tuloksia Tuottava ja tuloksellinen työelämä -esitteeseen. Upean esitteen voit ladata täältä.

 

Tuottava ja tuloksellinen työelämä -esite.
 

Video

ESR-hankkeet ja ELY-keskukset haluavat olla mukana kehittämässä suomalaisia pk-yrityksiä ja työelämää.


Meemit

Koordinaatiohanke halusi herätellä keskustelua työelämästä myös meemien avulla.



Suomi on selvinnyt etätöiden järjestämisestä parhaiten Euroopassa. Töitä on tehty saunassa, olohuoneen nurkassa ja kävelylenkillä. Miksei myös lumikinosten keskellä. Mutta todellisuudessa etätöiden hyvä organisointi lisää tuottavuutta ja on keskeinen hyvän johtamisen elementti.


Poikkeustilanteet ovat johtamisen näkökulmasta hankalia. Kukaan ei tiedä, milloin koronaviruksen jälkeen voidaan palata normaaliin työarkeen, jos ylipäänsä voidaan palata. On kuitenkin tärkeää olla johdonmukainen ja kertoa, milloin seuraavan kerran tehdään päätöksiä työn järjestelyistä ja mitä vaihtoehtoja silloin punnitaan. Loputon epämääräisenä jatkuva poikkeustila voi tuntua väsyttävältä ja turruttavalta. 

 

Uniterveys ei ole leikin asia. Riittävästä levosta huolehtiminen on keskeinen työelämätaito, sillä tietotyössä kumuloituva väsymys heikentää ensin jaksamista ja työn laatua. Jatkuessaan se voi johtaa vakaviin terveysongelmiin. Toistuvasti liian lyhyiksi jäävät yöunet eivät kerro siitä, että työntekijä on ahkera ja sitoutunut, vaan paremminkin ongelmista työn organisoinnissa ja rytmittämisessä. Erityisesti jaksamisesta on syytä huolehtia poikkeusoloissa, kun työnteon normaali rytmi muuttuu esimerkiksi etätöiden takia. 


 

Etätyöt ovat vaatineet uuden opettelua ja orientoitumista. Paluu työpaikalle ei ole välttämättä mutkatonta. Pienet asiat: hyvä kahvi, ja huomioonottava johtaminen, voivat auttaa. 

 


Uusia työelämätaitoja on opittava jatkuvasti. Koronakevät pakotti meidät etätöihin, missä tökkivät kokoukset, huonosti valaistut työkaverit tai se, että joutuu puhumaan ihmisille ilman kasvoja, heikentää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja työhyvinvointia. Pienillä asioilla korjaamme tilanteen. 

 


Työmatkat ovat fyysisen siirtymisen lisäksi henkistä liikettä: orientoidutaan töiden jälkeen muille asioille, kuten harrasteille, kodin askareille ja levolle. Jatkuvassa etätyössä tulee huolehtia työpaikan yhteisistä käytännöistä, missä työpäivälle määritellään selkeä alku- ja päätepiste. Näin kiusaus jäädä roikkumaan tietokoneelle hoitaakseen vielä sen yhden työasian, vähentyy. 

 

Siirtyminen etäneuvotteluympäristöihin on ollut nopea ja pakotettu. Kulttuurinen muutos, mihin normaalitilanteessa kuluisi vuosia, runnoutui läpi hetkessä. Tämä haastaa johtamisen, yhteisöllisyyden, työn organisoinnin tiimeissä ja melkeinpä minkä vain tietotyöhön liittyvän piirteen, mihin on nyt tullut uusi sävy. Joskus se voi tuntua siltä, että olet ainoana paikalla – ja ihmettelet, missä muut ovat ja mitä kaikkea kokouksessa olisi tarkoitus saada aikaan. 

 

Työpaikka on paljon muutakin kuin vain paikka työn suorittamiseen. Monilla työpaikoilla on tarjolla erilaisia jaksamista, motivaatiota ja työkykyä vahvistavia palveluita, esimerkiksi oma kuntosali. Työpäivän yhteydessä voi huolehtia kunnostaan ja ylläpitää sosiaalisia verkostoja vaikkapa duuniporukan sählykerhossa. Näiden kaikkien aktiviteettien ja palveluiden arvo on helpointa huomata silloin, kun ne eivät syystä tai toisesta ole käytettävissä.