Tukea tuottavuuteen

Tukea tuottavuuteen – sote-alan yritykset uudelle aikakaudelle (TUTU) –hanke käynnistyi 1.1.2019 keskiössä sosiaali- ja terveysalan asiakaslähtöinen liiketoimintaosaaminen, palvelumuotoilu ja henkilöstötuottavuus sekä yhdessä tekeminen. Hankkeen yhtenä tavoitteena oli myös toimintaa vahvistavien verkostojen syntyminen. Kuten tyypillistä, hankkeen teemat ja tavoitteet olivat ennalta määriteltyjä ja niillä lähdettiin eteenpäin.

Ihminen ihmiselle

Takana on lähes puolitoista vuotta yhteistä matkaa etelä-savolaisten yrittäjien ja yhdistystoimijoiden kanssa. Tässä kohtaa ehdottomasti yllättävintä ja päällimmäisenä mielessämme on se, millaisen merkityksen ajatus ’ihminen ihmiselle’ on saanut. Vahvuutemme hankkeena on ollut jalkautuminen ja ihmisläheinen työote. Olemme kohdanneet jokaisen mukana olevan toimijan henkilökohtaisesti. Olemme esittäneet kysymyksiä, kyseenalaistaneet ja jopa haastaneet heitä. Mutta, mikä tärkeintä, olemme kuunnelleet ja mielestämme myös kuulleet, mitä meille on sanottu ja millaista tukea kukakin on kokenut tarvitsevansa. Nimensä mukaisesti tehtävämme on tarjota tukea tuottavuuteen ja mielestämme on tärkeää, että jokainen saa mahdollisuuden määritellä tuota tuen tarvetta itse ja omista lähtökohdistaan käsin.

Tuen tarpeen monet kasvot

Joillekin tuki on ollut tarve saada lisää tietoa ja kasvattaa osaamista. Joku on voimaantunut pelkästä kuulluksi tulemisesta. Joku on saanut tukea uusista kumppaneista, jotka ovat löytyneet hankkeen ansiosta. Osa nauttii ja vahvistuu muuten hankkeen aikaisesta verkostojensa laajenemisesta. Onpa joku päässyt myös paketoimaan palvelunsa ja kehittämään jotain ihan uutta.  Toki olemme hankkeessa tavoitteiden mukaisesti käsitelleet myös niin sanottuja kovempia teemoja, kuten markkinointia ja myyntiä, palvelumuotoilua, rahoitusta, työolosuhteita sekä monia muita toiminnan tuottavuuteen liitettäviä tekijöitä. Silti ehdottomasti merkityksellisimmäksi on noussut vuorovaikutus, aito välittäminen ja läsnäolo. Olemme osanneet kohdata ihmiset yrityksissä.  

Ihmiset ja yritykset lähtevät mukaan hankkeisiin saadakseen niistä jotain itselleen. Se, mitä konkreettista tai millaista tukea kukakin tarvitsee, selviää kysymällä, mutta ennen kaikkea kuuntelemalla. Huomioitavaa on myös se, että hankkeeseen mukaan lähtevät eivät välttämättä aina itsekään tiedä tarpeitaan, heikkouksiaan ja vahvuuksiaan, ennen kuin niistä pääsee yhdessä keskustelemaan.

Luottamus

Hankkeessa mukanaolon merkitys ihmiselle ja anti yritykselle on kovin yksilöllinen. Uskallamme kuitenkin väittää, että yhteistä kaikille on tarve aidolle kohtaamiselle sekä avoimelle ja luotettavalle vuorovaikutukselle. Siinä TUTU-hanke on onnistunut. Koemme, että olemme pystyneet rakentamaan luottamuksen hanketyöntekijöiden sekä mukana olevien yritysten ja yhdistysten välille. Olemme alusta asti halunneet oppia tuntemaan ihmisiä organisaatioiden sisällä. Tapasimme kaikki yksitellen hankkeen alussa, tapasimme heidät yksitellen uudelleen hankkeen puolivälissä ja aiomme tavata heidät yksitellen myös hankkeen lopussa. Ja väleissä olemme tavanneet heitä yksitellen tarpeen ja tilanteiden mukaan.
 

Satu Pulkkinen, projektipäällikkö - Eila Avelin projektityöntekijä – Laura Saar, projektityöntekijä  
TUTU-hankkeen työntekijät 

Kirjoittaja Satu Pulkkinen, projektipäällikkö
Tukea tuottavuuteen – sote-alan yritykset uudelle aikakaudelle (TUTU) –hanke
www.xamk.fi/TUTU. TUTU-hanketta rahoittaa Etelä-Savon ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta. Hankkeen kesto on 1.1.2019-31.12.2020