SoteNoste-hanke pureutuu yrittäjien valmiuksiin

SoteNoste-hanke (ESR) on pureutunut yrittäjien valmiuksiin vastata suureen rakennemuutokseen. Koillismaan yritysten tuottavuus ja työhyvinvointi ovat olleet keskeisiä teemoja matkallamme. Rakensimme jo alusta asti 7 askelta yrittäjille. Eri teemoista. Yrittäjät eivät voi toimia yksin ja irrallisina. Siksi kunnat on otettu suuren rooliin mukaan - aitoon yhteistyöhön. Olemme rakentaneet verkostoa, joka on vahva kumppani kunnille. Vahvemmat ja leveämmät olkapäät. Näkökulma on ollut siinä, mitä yrittäjät yhdessä voivat tehdä alueen hyvinvoinnin eteen.

Asiat muuttuvat nopeasti - ne täytyy vain ratkaista! 

Ketterästä tekemisestä on puhuttu koko maailman sivun. Sote-uudistus ei mennyt edelliselläkään hallituskaudella läpi. Eteen tuli Covid-19, joka sulki Uudenmaan, ravintolat ja vanhukset sekä erityisryhmät eristyksiin. Samaan aikaan vaikkapa vanhusten tarve hyvän elämän palveluihin ei ole kadonnut minnekään. Haasteista on löytynyt mahdollisuuksia uuteen liiketoimintaan. Kun vanha työ sulaa alta muutamassa päivässä, kyky uudistua ja uudistaa nopeasti on ollut aivan kriittistä. Niin yrityksissä kuin itse hankkeessakin.

Hankkeen ja yhdessä tekemisen näkökulmasta olemme olleet ketteriä. Digitaalisia palveluita otettiin käyttöön ja kokeiluun. Kun emme voi nähdä fyysisesti, niin otimme käyttöön erilaisia tapoja olla yhteyksissä yritysten kanssa. Myös puhelimet ovat soineet paljon. Sähköpostit lennelleet. Yrittäjät lähtivät kokeilemaan monenlaista. Vuorovaikutusta somessa ja kasaamaan verkostoa. Kokeilemaan palveluita myös palveluseteleiden tuotannon ulkopuolelta. Avasimme nopeita sparraus-kohtaamisia niitä tarvinneille yrittäjille monimuotoista teemoista.

Mitä tämä on ollut yrityksille? 

Yrittäjät eivät liikahda helposti. Kevyt ja vähänkään kevyeltä kuulostava asia ei mene laskutettavan työn ohi, vaan silloin yrittäjä valitsee kyllä laskutettavan työn. Siksi on ollut ilo huomata, että yrittäjät, jotka lähtivät mukaan, ovat kyselyjemme mukaan saaneet valtavan avun hankkeesta tekemiseensä. Ensin on verkosto, joka tukee toisiaan. Sitten tulee osaamisen kehittyminen eri teemojen kautta. Kolmantena konkretiaan viedyt palvelutuotteet ja uudistetut liiketoiminnan palvelut. Neljäntenä aidosti yhdessä tehdyt palvelut ja yhdessä menestyminen. Viidentenä rekrytointi. Vain muutamia luetellaksemme.

Mutta mitä meistä jää jälkeen…

Jo hankkeen alussa kunnissa tunnistettiin tarve sille, että palvelut löytyisivät yhdestä paikasta. Sama viesti tuli yrittäjiltä. Digitaalinen maailma mahdollistaa tämän. Olisimme voineet vain tyytyä raporttiin ja yhteiseen Facebook-sivustoon. Tai jättää jatkon alueen yrityskehittäjien ratkaistavaksi. Mutta alueen tarpeet vaativat muuta. Jotakin pysyvämpää ja konkreettisempaa. Jotakin missä yrittäjät voivat näyttäytyä yhdessä ja erikseen. Tänään avataan sotekauppa.fi-verkkokauppa. Se on SoteNosteen seitsemän askelta käyneiden yrittäjien yhteinen verkkokauppa. Sitä kokeillaan aluksi kuukauden ajan ja sitten kehitetään useiden kierrosten jälkeen uudestaan. Tavoitteena on se, että vuoden 2020 lopussa Koillismaalla on verkkokauppa-alusta käytössä kalenteri-integraatioineen ja helpon maksun kanssa totta kai. Käyhän katsomassa, millaisia sote- ja hyvinvointialan palveluita uusi sotekauppa.fi-verkkokauppa tarjoaa, sillä olemme jo auki. Oletko sinä ensimmäinen asiakas?

Palvelut löytyvät verkkokaupasta sotekauppa.fi


Blogin kirjoittajat ovat Gitta Palomäki, Kajaanin ammattikorkeakoulu,
SoteNoste-hankkeen projektipäällikkö Tom Hagelberg, Tamora Oy, Muutosmuotoilija.