Hei yrittäjä, miten sä jakselet? – Kolme kätevää vinkkiä kiireisen pk-yrittäjän työhyvinvointiin

Katleena Kortesuo

Korona on yrittäjälle kirosana. Virus toi mukanaan laskusuhdanteen, joka on rokottanut jokaista firmaa. Kaikki pk-yrittäjät painavat nyt pitkää päivää, kun myyntiä pitää saada lisää, kuluja on pakko karsia ja omia tuotteita täytyy viedä kiireesti verkkoon.

Jaksaminen on tiukilla. Miten tässä paineessa pystyy huolehtimaan omasta työhyvinvoinnistaan? Onneksi tarjolla on kolme keinoa, joiden avulla kiireinenkin yrittäjä voi huolehtia itsestään ja jaksamisestaan.

1) Pienenpieni taukojumppa

Kansalliset liikuntasuositukset muuttuivat syksyllä 2019 – onneksi. Uudet suositukset korostavat pienenkin liikunnan merkitystä. Elämässä on kausia, jolloin ei pääse kuntosalille viidesti viikossa, mutta mikroliikunnastakin on hyötyä.

Muista siis pitää pieniä taukoja työn lomassa. Aina kun puhut puhelimessa, nouse ylös ja kävele vaikka ympyrää. Kun ajat autoa, jännitä pakaroita minuutin jaksoissa. Kun istut läppärin ääressä, pyörittele välillä hartioita.

Mikroliikunta sopii myös kotitöiden ja aamutoimien keskelle. Tee syväkyykkyjä kun harjaat hampaita. Seiso yhdellä jalalla kun teet ruokaa. Tee vatsalihasliike olohuoneen lattialla aina kun joku kiroilee Temppareissa.

2) Kävelykokous yksin tai kollegan kanssa

Koronan aikaan ei ole fiksua tavata ihmisiä toimistossa tai kahvilassa, mutta kävelylle voi lähteä. Kävelykokouksessa on helppo pitää hieman isompi turvaväli, ja samalla voi vaihtaa tärkeimmät kuulumiset asiakkaan tai kollegan kanssa.

Kävelykokous toimii myös puhelinpalaverissa, varsinkin kun hankit hands-freen, jottei sinun tarvitse kannatella luuria korvallasi. Muista myös kätevät sovellukset, joilla muutat puheen tekstiksi. Kävelykokouksen voi pitää yksinäänkin, ja samalla pystyt sanelemaan oleelliset asiat muistiinpanoiksi puhelimeesi.

3) Tarroita kalenteri

Yrittäjällä pitää olla omaa aikaa, edes hitusen. Jos käytät paperikalenteria, merkitse viikkoihisi oma aika tarroilla tai spriitussilla. Silloin varattua aikaa ei pysty antamaan enää toiselle. Jos taas käytät sähköistä kalenteria, jaa kalenterimerkintäsi puolisolle tai parhaalle kaverille. He toimivat tarroinasi: he motkottavat sinulle, kun menet muuttamaan kalenterimerkintöjä.

Jos aikataulu on tuskastuttavan kiireinen, varaa itsellesi edes puoli tuntia päivässä joko aamusta tai myöhäisillasta. Rauhoittumiseen ja ideointiin on pakko erikseen varata aikaa, koska muuten ne unohtuvat arkiruuhkan keskellä.

+1 Maailman lohduttavin ajatus 

Kun omalla yrityksellä on tiukat ajat, kukaan ei halua tyhjänpäiväisiä neuvoja kuten "menestys on omasta asenteesta kiinni". Niinpä haluan antaa niiden tilalle maailman lohduttavimman ajatuksen: 

Olet ennenkin selvinnyt kaikesta, mitä elämässäsi on tullut eteen.

Jokaisella meillä on ollut kriisejä. Osa meistä on selättänyt vaikean sairauden, osa on selvinnyt koulukiusaamisesta, joku on päässyt eroon nikotiinista, toinen on kasvattanut lapsensa yksin. Monella on takanaan aviokriisi, avioero, konkurssi tai läheisen kuolema.

Me selvisimme niistä. Me olemme yhä elossa. Meillä on sataprosenttinen selviytymisprosentti, track record.

Jos tähänastinen track recordisi on sataprosenttinen, selviät tästäkin. Pidä huolta itsestäsi.

Katleena Kortesuo. Kuva Jarno Lindholm.









Katleena Kortesuo on yrittäjä, kouluttaja ja tietokirjailija, joka kirjoittaa tänä vuonna yhteensä 25 vierailijapostausta hankeblogiimme. Katleenan oma blogi on osoitteessa www.eioototta.fi.