perjantai 29. toukokuuta 2015

Hankehaulla vastauksia muutostuuliinAlkaneella ESR -kaudella puhaltavat entistä nopeammat muutostuulet - ehkä sadettakin saadaan, ellei taloudellinen tilanne parane. Talouskasvuun tarvitaan yrittämistä, työtä ja tuottavuuden nousua. Rakenteita pitää vahvistaa luomaan turvaa ja tukemaan kasvua.

Rakennerahastot luotiin alun alkaen eurooppalaisten rakenteiden vahvistamiseksi ja yhdenmukaistamiseksi. Työelämän kehittämisessä Suomi on ollut edelläkävijämaa, ja vielä tekemällä tähän alueeseen lisää työtä voisimme päästä esimerkiksi Euroopalle muutosten tuulissa.
 Ikävä kyllä, Suomi on samanaikaisesti sijoittumassa niin informaatioteknologian soveltamisessa kuin kilpailukyvyssäkin koko ajan huonommin. Työelämän kehittäminen ei tätä ongelmaa voi kokonaan ratkaista, mutta jos laaja-alaisella toimintatapojen kehittämisellä päästään hyvään kierteeseen, ”työelämäbrändimme” on muidenkin ostettavissa.  Hyvän kierteessä ja toimivassa rakenteessa yhä useammat työorganisaatiot mahdollistavat innovoinnin ja uuden luomisen toimintatavat, palveluntuottajat tukevat tämän kaltaista kehittämistä, tutkijat tuottavat tietoa: tästä kokonaisuudesta seuraa tuottavuuden kasvua ja hyvinvointia ihmisille ja työyhteisöille.

”Strategia on retoriikkaa ja rakenteet ovat realismia”, totesi tutkimusjohtaja Mikko Luoma Kokkolan yliopistokeskus Chydeniasta Kokkolassa 21.5.2015 pidetyssä Kemianteollisuuden ja Teknologiateollisuuden toimialaliittojen sekä Keski-Pohjanmaan Työelämä 2020 -alueverkoston järjestämässä toimintapäivässä.
Työelämän kehittämisstrategiasta loikka rakenteiden vahvistamiseen on onnistunut Työelämä 2020 -hankkeessa. Edelleen näitä rakenteita kehittämällä ja rakennerahastoja hyödyntämällä tehtäisiin nyt realistista tuulensuojaa ja kestävää kivijalkaa tuleville muutoksille. Näpräys ei riitä, vaan nyt himoitaan isoja ja hyviä, yhteistyössä valmisteltuja sekä rakenteita tukevia hanke-esityksiä: esityksiä ja ratkaisuja siihen, miten yritys- ja tuottajaverkostoissa tehdään entistä parempaa jälkeä työorganisaatioiden toimintatapoja kehittämällä, miten nämä hyödyntävät työyhteisöjä ja niissä työtä tekeviä ihmisiä.  On pohdittava, miten entistä tekemistä ja osaamista hyödynnetään kivijalkana ja miten uusilla innovaatioilla täydennetään  työorganisaatioiden ja toimialojen tukipalveluja. On mietittävä, miten tehdään asiakaslähtöisiä työorganisaatioiden toiveita vastaavia helppokäyttöisiä toiminta-/palvelumalleja.

Kaikkia niitä pääministeri Sipilän hallitusohjelman päätöksiä, jotka näkyvät välillisesti tai välittömästi työorganisaatioiden toimintatapojen muutostarpeina, kannattaa miettiä ja sitten pohtia, onko niitä tarve esimerkiksi pilotoida jollakin muotoa. Kaikki tämä edellyttää paljon yhteistä jaettua tietoa, jotta päästää himoitulle Euroopan kärkipaikalle.

 Työmarkkinaneuvos Pirjo Harjunen, Työelämä 2020 –hanke, työ- ja elinkeinoministeriö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti